Néhány szó a magnéziumról és hiányáról

A szó görög neve a magnézium, magyarul régen keserenynek hívták. Joseph Black fedezte fel 1755-ben és ez a nyolcadik leggyakoribb elem. Jótékony hatását 1918-ban fedezték fel, amikor Angliában egy farmer tehenei nem itták meg a keserű vizet. A víz gyógyító hatású magnézium jó a horzsolásokra, kiütésekre is.

A magnézium egyéb felhasználásai

Az edények védőrétege magnéziumból készül, de víz alatti fáklyákat, gyújtóbombákat is készítenek belőle. Régebben a fényképészetben is nagy szerepe volt ennek az elemnek, mert égése vakító fénnyel jár.

Magnézium, a szervezet fontos építőeleme

A magnézium minden szervünkben raktározódik. Szerepe van az enzimtermelésben, anyagcserében. Az idegrendszernek is szüksége van rá, de a csontok fogak épségének megőrzésében fontos. A szívizomnak, vázizmoknak is nagy szükségük van a magnéziumra, hogy bírják a terhelést. Rendszeres magnéziumpótlással csökkenthető a szívinfarktus bekövetkezésének esélye.

Stresszoldás magnéziummal

A magnézium természetes nyugtatószerként is ismert, mely képes normalizálni az idegrendszer sejtjeinek működését. A stressz gyakran vált ki szédülést, de szerencsére a magnézium lazítja az izmokat, így ez is elkerülhető. Aki fogyni akar, vagy kordában akarja tartani a testsúlyát mindenképpen részesítse előnyben a magnéziumban gazdag ételeket.

Szedésének szabályai

Az első és legfontosabb szabály, amit muszáj betartani, hogy nem szabad vaskészítménnyel, vastablettával együtt szedni. Ha szükséges a vaspótlás is, mindenképpen várjunk legalább két órát a két tabletta bevétele között. A legjobb, ha az egyiket készítményt reggel, a másikat pedig este vegyük be. Az alkohol-, kávé-, koffeinfogyasztás sem ajánlott magnéziumszedés közben. A tabletta bevétele minden esetben sok folyadékkal- ne ásványvízzel, vagy szénsavas üdítővel- történjen.

Magnézium természetes anyagokban

Elsősorban a kakaóban található meg ez az elem, így már rögtön érthetőbbé válik, hogy miért szeretik a csokit a nők, főleg stressz helyzetben. Csonthéjasokban is megtalálható a magnézium, de tökmagban, búzapehelyben és korpában is van jócskán ebből a jótékony anyagból.

Mikor érdemes szedni a magnéziumot?

Azoknak akik valamilyen élvezeti cikket használnak-drog, alkohol, cigaretta- és azoknak is, akik leszoktak már, fontos a magnéziumpótlás. Ezen szerek sajnos kiürítik a szervezetből ezt az anyagot, amely a későbbiekben komoly problémákat okozhatnak. Érdemes megpróbálni a magnézium tabletta szedését, ha stresszesek, fáradékonyak, étvágytalanok vagy depressziósak vagyunk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!