3 ok, ami a szájszél berepedése mögött állhat

A száj két sarkának berepedése kellemetlen és zavaró probléma, ilyenkor az evés és az ivás is fájdalmas. Kialakulása mögött egészen hétköznapi dolgok állnak.

 

Helytelen táplálkozás

Az ételekkel és megfelelő folyadékkal bevitt tápanyagok egészségünk egyik alappilérét határozzák meg. A B-vitaminok hiánya például sok kellemetlen probléma hátterében megbújhat. Többek között idegrendszeri gondokat, emésztőrendszeri betegségeket, bőrgyógyászati panaszokat is okozhat. Az utolsó kategóriába tökéletesen beleillik a szájszél kipirosodása és repedése. A B2 vitamin vagy riboflavin gondoskodik a nyálkahártya védelméről, a megfelelő egyensúlyi állapot megtartásáról. Ha nem kerül elegendő mennyiség a szervezetbe, akkor a száj nyálkahártyája begyullad, az ajkak kirepedezhetnek, végső esetben pedig még fekélyesedésbe is fulladhat a vitamin-hiány. Az ebből fakadó egészségügyi problémákat szerencsére roppant egyszerű kezelni. Csupán annyi a teendő, hogy az étrendbe B-vitaminban gazdag ételeket kell bevinnünk, szükség esetén multivitamin készítményeket is szedhetünk. A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekben, a sajtban, a tojásban, a májban, a halakban és az olajos magvakban nagyobb mennyiségű B2-vitamin lelhető fel. 

Candida, szájpenész

A Candida szó hallatán nem sok jó juthat eszünkbe, pedig a Candida albicans nevet viselő baktérium rendkívül fontos az élőflóra egyensúlyának megtartásában. Problémát csak akkor okoz, ha a szervezet legyengül és az immunrendszer nem tudja befolyásolni a gomba szaporodását. A fertőzések leggyakrabban a hüvely és a végbél környékén alakulnak ki, de előfordulhat a testhajlatokban és az ajkakon is. Sajnálatos módon ez a folyamat nagyban elősegíti a szájpenész kialakulását. A betegség kezdeti szakaszában az ajkak pirossá válnak, szélein berepedeznek, végső stádiumban fehér foltok jelennek meg a szájban. A problémát orvosolni tudod valamilyen bórax-glicerin tartalmú kenőccsel. A kezelés után és alatt fokozottan ügyelni kell a fogaid, evőeszközeid tisztán tartására.

szaj repedes

Vérszegénység

Ennek a betegségnek a belső, fizikai gondokon kívül vannak külső jelei is. A sápadt, szürke bőr, a halvány kötőhártya, száraz, cserzettnek tűnő bőr a szájzugokban is megjelenhetnek. A vérszegénység miatt kialakult szájrepedezés gyakran társul égő, esetenként csípő érzéssel, ezért ilyen tünetek észlelése után érdemes kerülni a fűszeres ételeket, melyek még nagyobb fájdalmakat okozhatnak. A vérszegénység és a B-vitaminok mennyisége a szervezetben szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért a B-vitaminnal dúsított étrend ez esetben is megoldás lehet. A megfelelő étkezés mellett fontos a folsav-és vaspótlás is. Hiány esetén a hemoglobin nem tudja elérni a megfelelő szintet. Ezeket a nyomelemeket legkönnyebben patikában kapható tablettákkal tudod bevinni a szervezetedbe.

Ha észleled a száj kiszáradását, pirosodását érdemes elmenned az orvoshoz, hogy megállapíthassa a kiváltó okokat és együtt kitalálhassátok a számodra legmegfelelőbb gyógykezelést!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!