Amit a reflux betegségről tudni kell

Felmérések szerint hazánkban majdnem minden második ember érez gyomorégést, mellkasi fájdalmakat, amelyek a reflux jellegzetes tünetei. Cikkünk a tünetekről, a kialakulásáról és a lehetséges kezelési módokról fog szólni.

 

Leírás

A tápcsatorna felső részének betegsége, mely során a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel kevert gyomor és nyom-bél tartalom ellentétesen a haladási iránnyal, visszajut a nyelőcsőbe. Itt kellemetlen tüneteket, súlyos esetben szervi elváltozást okoz. Leggyakrabban előforduló egyértelműsítő tünetei a gyakori gyomorégés és a szegycsont mögött jelentkező éles, égő fájdalom, esetleg fulladás-érzés. A reflux tünetei egészséges embereknél is előfordulhatnak egy kiadós ebéd után, előrehajláskor, vagy szoros ruha viselésekor. Gyakran előfordulnak ezek a tünetek várandós nőknél is. Orvoshoz a tünetek gyakori jelentkezése esetén kell fordulni.

Előfordulása

Bizonyos adatok szerint a lakosság 20-30%-a érez refluxra emlékeztető tüneteket. Becsült értékek alapján lehet csak megmondani, hogy a betegségben szenvedők száma évről-évre nő. A betegségre leghajlamosabbak a túlsúlyos, dohányzó emberek, akik ritkán mozognak. Ez a betegség egyaránt előfordul nőknél és férfiaknál is, súlyosabb tünetei viszont inkább a férfiakat érintik.

Kialakulásának okai

A nyelőcső végén található körülbelül 4 cm hosszúságú záróizom alapállapotban zárva van, és csak akkor nyílik meg, amíg a táplálék a nyelőcsőből a gyomorba jut. A visszafolyás akkor következik be, ha a hasüregben lévő nyomás által kinyílik magától is a záróizom. A betegség záró-izomgyengeség és és növekvő hasűri nyomás hatására, illetve ennek kombinációja által alakulhat ki.

Növekvő nyomás a gyomor tartalmának növekedésével alakul ki. Ez bekövetkezhet egy vasárnapi nagy ebéd után is, illetve ha a gyomorból nem tud rendesen továbbjutni a táplálék a belekbe.

reflux

A refluxos tüneteket erősíti a hasra történő hízás is, így terhes nőknél ezért gyakori a gyomorégés. Szűk ruha viselése, mely a hasra, derékra fejti ki szorító hatását szintén megalapozhatja ezeket a jeleket. A rendszertelen táplálkozás és az ülő munka, életmód is  elősegítheti a reflux kialakulását.

Étkezés után fontos, hogy legalább három óráig ne feküdj le, mert a vízszintes testhelyzet segíti a visszafolyást. Érdemes párnával kissé megemelni a fejet és a mellkast, hogy magasabban legyen, mint a gyomor.

Kezelés

A tünetek gyakori jelentkezése esetén érdemes elkerülni a zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételeket, ugyanis ezek tovább maradnak a gyomorban. Ezek helyett inkább könnyű ételeket fogyassz. Ezen kívül a 3 nagy főétkezésen kívül inkább kevesebbet egyél naponta 5-ször, 6-szor. A szénsavas üdítőket puffasztó és savas hatásuk miatt is mellőzni kell, továbbá a teát, kávét és csokoládét is.

Komolyabb tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni, aki felméri a betegség súlyosságát és annak megfelelően ír fel. Vannak egyszerű savközömbösítő gyógyszerek, a szódabikarbóna is enyhítheti a kínzó tüneteket. A legsúlyosabb esetekben előfordulhat, hogy műtéti úton kell orvosolni a problémát.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!