3 vitamin az öregedés késleltetésére
A ráncosodás megelőzésére a különleges krémek mellett ügyelj a megfelelő vitamin bevitelre is. Mostani cikkünkben azokról a vitaminokról fogunk szót ejteni, amelyek elengedhetetlenné válnak bizonyos kor után.
A vitaminok rendkívül összetett vegyületek és ez nem csak a képletükben, hanem hatásaikban is megmutatkozik. Az egészségre gyakorolt hatás mellett, befolyásolják a szépséget is, és ez akkor látszik leginkább, amikor nincs elegendő a szervezetben. Ilyen esetekben a bőr kiszáradhat, rövid idő elteltével pedig ráncosodni kezd. Ez a kiszáradás számlájára írható.
Hogyan hatnak a vitaminok?
Az öregedésért, ráncosodásért leginkább a szabadgyököket lehet hibáztatni. A vitaminok antioxidáns tartalmuk révén megvédik a sejteket a roncsolódástól, hiszen megkötik illetve semlegesítik a sejtrongáló atomokat. Az öregedést persze egy idő után nem lehet elkerülni, de nem mindegy hogy milyen ütemben és milyen módon ráncosodik a bőr. A következő három vitamin segít az idő előtti öregedés elkerülésében.
C-vitamin
A legismertebb vitaminok között tarthatjuk számon a C-vitamint. Energiát ad, erősíti az immunrendszert- mely a hideg, téli hónapokban rendkívül hasznos. A szépségre gyakorolt hatása a kollagénszintézisben való részvételében nyilvánul meg, ezáltal maradhat feszes a bőr. A kollagén egy fehérjelánc, a lánc rostjai pedig tartószerkezetekként funkcionálnak a bőrben. Ezen rostok újratermelődéséhez szükség van C-vitaminra. Dohányzó nők számára elengedhetetlen a napi vitaminbevitel, hiszen nekik még fontosabb az aszkorbinsav pótlása. Természetes módon megtalálható ez a vitamin savanyú káposztában, citromban-az összes citrusfélékben-zöld paprikában.
E-vitamin
Ez a vitamin zsírban oldódik, sőt zsírral is érkezik meg a szervezetbe, hiányát legelőször a bőr nagy mértékű száradása jelzi. Ezért is veszélyesek a zsírszegény diéták, hiszen a vitamin nélkül rendkívül gyorsan felborul a faggyúháztartás. Ezt pedig nehéz helyreállítani. A-vitamin más néven tokoferol, védi és erősíti a sejtfalakat, ezáltal lassítja a bőr öregedését. Leggyakrabban olajos magvakban, tojásban, avokádóban és búzacsíraolajban fordul elő.
A-vitamin
Ahogyan az E, úgy az A-vitamin is zsírban oldódik. A növényi eredetű vitamint karotinoid, az állati eredetűt pedig retinol néven ismerjük. Ezek közül leginkább az állati eredetűt tudja az emberi szervezet hasznosítani. Ez a vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban, sejtnövekedésben, valamint bőrvédő- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Természetes módon előfordul az A-vitamin az állati belsőségekben, a tojás sárgájában, sütőtökben, brokkoliban és spenótban.
Szólj hozzá!