A helyes munkahelyi viselet

A törvény nem ír elő kötelező munkahelyi viseletet, de a munkáltató a munkaszerződésbe vagy munkahelyi etikettbe foglalhatja elvárásait. Bizonyos munkahelyen ezektől eltérni nem lehet.

 

Ma már egyre több cég igyekszik betartatni az alapvető öltözködési normákat az alkalmazottakkal. Ezek többnyire a következők: a megjelenés legyen ápolt, az öltözék pedig ne legyen kirívó és takarja, amit kell. Nők esetében tehát a dekoltázst, a vállat és a térdet, míg férfiaknál a bokát és a csuklót. Ez az elvárt hivatali öltözék, de természetesen lehetnek ettől eltérő szabályok is. Az ápoltság persze a többségnek egyértelmű. Nagyvonalakban annyit takar, hogy a hajunk legyen frissen mosott, ne használjunk erős illatú dezodort vagy parfümöt, a kéz ápolt megjelenésű legyen. Nőknél az esetleges körömlakk natúr színű, de szóba jöhet a francia manikűr is, a férfiak pedig figyeljenek oda a bajuszuk és szakálluk hosszára és fazonjára. Ennek tekintetében az a legjobb, ha rendszeresen van vágva.

munkahely1

Az öltözködési etikett kérdései általában nem a hidegebb hónapokban fordulnak elő, hiszen ilyenkor senki sem akar alulöltözni és megbetegedni. Nyáron viszont hajlamosabbak vagyunk elengedni magunkat, habár mindezt nem a munkában kellene megtennünk. Éppen ezért írnak elő a cégek kötelező viseletet, hiszen egy miniszoknya vagy ujjatlan top nem irodába való, még akkor sem, ha kint tombol a kánikula.

Különösen fontos az elvárt viselet betartása azokon a munkahelyeken, ahol az ügyfelekkel rendszeres kapcsolat van. Az üzletkötő vagy recepciós megjelenése ugyanis befolyásolhatja a cégről alkotott képet is. Ez leginkább a szolgáltató szektorban lényeges, tehát a banki, értékesítői és szállodai területeken. Ilyen munkakörnél előkerül a munkahelyi smink viselete is. Szerencsés helyzetben vannak azok a hölgytársaink, akik kozmetikumok nélkül is gyönyörűek, de a többségnek kell a jó megjelenéshez egy kis segítség. Az arcbőrünk legyen teljesen matt, tehát ne használjunk zsírosabb hatású alapozót, korrektort. A szemhéjunk színe a szemünk színével harmonizáljon vagy legyen semleges árnyalatú, az ajkainkra csak ajakápolót kenjünk. Összességében tehát törekedjünk a teljesen natúr smink elkészítésére. Ha túl erősre sikerül, az egyrészt öregítheti megjelenésünket, másrészt úgy fogunk kinézni mintha maszkot viselnénk.

Kiállásunknak minden esetben önbizalmat és magabiztosságot kell sugároznia, tehát az elvárt keretek között olyan ruhadarabokat viseljünk, amikben jól érezzük magunkat. Kerüljük a nagy logó, csillogó és csörömpölő ékszereket. Kiegészítőink funkciójuknak megfelelően valóban csak kellékek legyenek öltözékünk egészét tekintve. A hivatali viselet esetében csak akkor mutat jól a magas sarkú, ha szépen tudunk benne járni, tehát ha eddig még nem ismerkedtünk meg ezzel a lábbelivel, ne most kezdjük el. Válaszunk helyette félcipőt vagy balerina-jellegű topánkát, télen pedig bokacsizmát.

munkahely2

Ügyeljünk továbbá a megfelelő méretű ruhák kiválasztására is. A túl bő fazonú nadrágban vagy felsőben úgy nézhetünk ki, mint egy vállfa, amin csak lógnak a ruhák. Ezzel szemben a szűk ruhákban pedig kötözött sonkához válhatunk hasonlatossá. A munkahelyi viseletünket is igyekezzünk az alkatunkhoz igazítani. Ha kicsit teltebbek vagyunk, akkor is be kell tudnunk tartani a hivatali etikettet, ezért nem árt tudni, hogy mik mutatnak jól és mik kevésbé.

Akár van előírt viselet a munkahelyükön, akár nincs, az alapvető öltözködődési szabályokat tartsuk be, mert a rólunk kialakított képet a megjelenésünk is nagymértékben befolyásolja.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!