A természet erejével a problémamentes, szép bőrért

Sok mindennel javíthatunk bőrünk megjelenésén. Ebben a cikkben most gyógynövények segítségével vesszük fel a harcot a pattanások, a szárazság vagy éppen a zsírosodás ellen!

Bőrápolás a természet erejével

A kellemetlen tünetek, melyek bőrünket érinthetik, rendkívül széles skálán mozognak. A kiszáradt, kirepedezett bőrtől, a különféle gyulladásokig, bármi előfordulhat. Súlyosabb esetekben orvos által felírt krémekkel igyekszünk megszüntetni a panaszokat, de valójában sokkal hatásosabb és egészségesebb, ha a természet nyújtotta erőkhöz fordulunk. Számtalan gyógynövényeket árusító üzlet van már mindenfelé, így télen-nyáron könnyedén hozzájuthatunk a szükséges alapanyagokhoz, készítményekhez. De vajon pontosan mire mit érdemes használni?

Kezdjük a sokakat kínzó ekcémával, mely a bőr viszketésével, gyulladásával járó betegség. Szerencsére a körömvirág és az ebből készült krémek szinte azonnal megnyugtatják a bőrt, illetve enyhítik a panaszokat. Nem csak krémként, borogatásként is kiváló lehet. A kamilla virágából készített főzet ugyancsak erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Borogatásként, de akár tea formájában elfogyasztva is sokat javíthatunk a gyulladt bőr állapotán.

Bőrápolás citromfűvel, teafa olajjal

Szépségünknek is árt, illetve sokszor igen fájdalmas tud lenni egy ajakherpesz is. A herpeszvírus gyakran külön kezelés nélkül is elmúlik, a szervezet saját erejével legyőzi, azonban sokszor visszatér és nem mindig csak 1-2 napra nehezíti meg életünket. Vannak rá fogékonyabb emberek, míg a szerencsésebbeknél szinte sosem fordul elő. Gyógynövények közül a citromfű és a teafa van rá pozitív hatással. A teafa olaj antibakteriális hatású, így nagyban segíti a szervezetet a herpeszvírus visszaszorításában. Elég belőle egy-két csepp (érzékenyebb bőrűeknek vízzel hígítva), és sokkal gyorsabban mulaszthatjuk el az ajak herpeszt. Továbbá a citromfű krémként, oldatként vagy akár főzetként is igen hatásos lehet. Napi háromszori alkalmazásával szintén felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

A pattanások kialakulását sok minden kiválthatja: mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, rossz kozmetikumok használata vagy akár örökletes tényezők is közrejátszhatnak. Biztos gyógymód csak nagyfokú odafigyeléssel lehetséges, ha például tudjuk, milyen élelmiszerektől alakulnak ki leginkább. Ez esetben a teafa olajból készített oldat (1-2 csepp 1 dl vízben hígítva) segíthet csökkenteni a pattanások számát, antibakteriális hatásából kifolyólag. Vitamintartalmából adódóan sokat segíthet a citrom facsart leve, ám ezzel nem szabad túlzásokba esni, hiszen erősen szárítja is a bőrt. Vízben feloldott szódabikarbóna is sokat segíthet, hiszen erősen fertőtlenít, és segít helyreállítani a bőr természetes egyensúlyát.

Az élet minden területén jobban járunk, ha minél természetesebb megoldásokat keresünk. A szépségápolás esetében sincs ez másként, hiszen nem mindegy, milyen anyagok érintkeznek bőrünkkel és jutnak aztán keringésünkbe. Mindenképpen fontos tehát, hogy ne mérgezzük szervezetünket tovább, hanem éppen ellenkezőleg tisztítsuk, erősítsük.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!