Amit a Holt-tengeri iszapról tudni érdemes

Egy korábbi cikkünkre hivatkozva, melyben sztárok különleges szépségápolási praktikáit vázoltuk fel, most részletesebben kifejtjük a Holt-tengeri iszap szépségre gyakorolt pozitívumait.

A Holt-tengeri iszap és a szépségápolás

A Holt-tengeri iszap önmagában számos tápanyagot tartalmaz, mely jótékony lehet bőrünk és hajunk épségét, egészségét illetően. Többek között magnéziumban, kaolinban, kalciumban, timföldben és nátriumban gazdag, de mindezek mellett nincsenek benne mérgező nehézfémek, mint például higany, ólom vagy arzén. Lúgos kémhatású, színe feketés, illata kénes. Pozitív hatásai közé sorolhatjuk, hogy lassítja a bőr öregedését, felpezsdíti a vérkeringést, jó irányba befolyásolja a szervezet vízháztartását. Kalcium tartalma révén erősíti a csontokat és a körmöket, mindezeken felül pedig hidratálja és egyben nyugtatja a bőrt.

Számos kiváló tulajdonsága miatt a Holt-tengeri iszapot már régóta használják a bőrápolás területén. A terápiák célja a bőr feszesítése, táplálása, élénkítése, anyagcseréjének helyreállítása és hidratálása egyben, melyre kitűnően alkalmas ez a természeti csoda. Mindezeken túl erősen tisztít, fertőtlenít só tartalma révén, így a mitesszerekkel és pattanásokkal is hatékonyan veszi fel a küzdelmet.

Ez a pakolás nem csupán a hátra vagy az arcra alkalmazható, hanem a fejbőrön is, hiszen erősíti a hajhagymákat, megállítja a korpásodás és zsírosodás folyamatát. Ezek mellett számos ásványi anyagot juttat a fejbőrbe, mellyel élénkíti azt, illetve meggátolja a túlzásba vitt faggyúmirigy-termelést. Megakadályozza a hajhullást, csökkenti a hajszálak töredezettségét, így hajunk egészséges és fényes lesz. Minden bőr- és hajtípusra alkalmazható.

Mi mindenre jó a Holt-tengeri iszap?

Szépségápolási felhasználása mellett belsőleg is igen jótékony hatással bír, hiszen javítja az ellenálló képességet, és csökkenti a magas vérnyomást. Mindezt pakolás, borogatás vagy ülőfürdő formájában alkalmazva érhetjük el. Ízületi és izompanaszokra ugyancsak gyógyír, belélegezve pedig segít a légzőszervi eredetű panaszok, mint például az asztma enyhítésében is.

Bőrgyógyászok is előszeretettel ajánlják az iszapfürdőt, illetve a Holt-tengeri iszapból készült termékeket pattanásokra, ekcémára, pikkelysömörre. Különböző allergiás eredetű bőrproblémák kezelésére is szokták javasolni krém formájában. A leginkább stressz hatására kialakult pikkelysömör gyógyításában szintén jó eredményeket értek el a Holt-tengeri só és iszap segítségével. Ez a bőrbetegség öröklődik, de nem fertőző, az iszap viszont a „pikkelyek” leválását, és az ezzel együtt járó sebgyógyulást segíti elő. Ebben leginkább a helyszíni kúra és a napfény segíthet, de jó eséllyel alkalmazható saját otthonunkban is.

Iszap-pakolást tehetünk csonttörés helyére a regenerálódási fázisban, valamint izom fájdalomra, zúzódásra, ficamra is alkalmazható. Ezzel együtt kiváló méregtelenítő és fertőtlenítő. Szerencsére nem kell egészen a Holt-tengerig utaznunk érte, hiszen por, krém és egyéb kozmetikumok formájában hozzájuthatunk hazai boltokban is. Az egyik legérdekesebb felhasználási módja talán a por, amit szénsavmentes ásványvízzel kell iszapszerűvé hígítani. Használatát nem szabad túlzásba vinni, mert magas só tartalma miatt kissé kiszáríthatja a bőrt.

A Holt-tengeri iszapra azt lehet mondani, hogy lényegében külsőleg alkalmazva mindenre jó. Igazi természeti kincs, amit vétek lenne nem megismerni, hiszen nem kell érte messze se mennünk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 3

Szólj hozzá!