Hajfestés természetesen

Ha valaki nem szereti a mesterséges hajfestékeket vagy allergiás lesz tőlük, akkor a természethez is fordulhat. Már az ókor emberei is tudták, milyen praktikákhoz nyúljanak, ha fel akarták dobni külsejüket.

 

Ebben a cikkben most egy természetes hajfestő gyógynövényt mutatunk be, a hennát. A Lawsonia inermis cserje levele bármilyen protein tartalmú felületet (bőrt, hajat, körmöt) vöröses barnás színűre fest. A legjobb a levelek porrázúzott változata, mert úgy a festőrészecskék nagyobb felületen érintkeznek a hajjal. A henna a kreatinhoz kötődik, így nem csak különleges vöröses színt kölcsönöz a hajnak, hanem ápolja is azt.

hajfestes

A festék körülveszi a hajat, ezzel megvastagítja és megerősíti, valamint sokkal fényesebbnek, egészségesebbnek hat az egész frizura. Ha esetleg henna festés előtt már használtunk valamilyen beavatkozást (kémiai festés, dauer), érdemes egy hónapot várni és pihentetni a hajat, hogy a természetes festés ki tudja fejteni jótékony hatását. A henna tartós színt ad, nem mosható ki a hajból, esetleg napfény hatására fakul egy kicsit a szín.

A henna festés eltérő lehet az alap hajszíntől függően. A szőke, ősz hajszálakon egészen láng vörös hajszín érhető el, míg a fekete hajon éppen csak egy kis vöröses csillogás fog meglátszódni. Természetesen a henna-péphez keverhetünk különböző egyéb természetes adalékokat is, így némileg sötétíthetünk vagy világosíthatunk az árnyalatán. Ha kamillát vagy kurkuma port adunk a péphez, akkor narancsos árnyalatot kapunk, ha kávé vagy tea alaplébe tesszük a henna port, akkor pedig akár sötétebb színt is elérhetünk.

Az ázsiai és afrikai országokban, különösen az indiai, valamint arab kultúrákban a hennát a bőrön alkalmazzák. Az egész testet beborító hennafestést elsősorban esküvőkkor alkalmazzák. Ha esetleg a nő megözvegyül, csak a kézfejét festi be hennával, ezzel jelezve gyászát a külvilágnak. Ez a mehndi festés már 5000 év óta ismert, és más különleges családi alkalmakkor – például gyermek születéskor – is előszeretettel alkalmazzák. A minták ugyancsak különböző jelentéssel bírnak.

hajfestes2

Ha kellően kreatívak vagyunk, otthon is kísérletezhetünk saját készítésű henna-pép hajfestéssel. Mindösszesen annyit kell tennünk, hogy kb. 100 gramm hennaporhoz 3-4 dl feketekávét vagy teát adunk és fél liter vizet, valamint 5-6 csepp eukaliptusz illetve levendula illóolajat. Az eukaliptusz erősíti a henna intenzitását, a levendula nyugtatja a fejbőrt. A lényeg, hogy tejfölös állagú krémet kapjunk. Mielőtt otthon belevágnánk a tökéletes vörös vagy más hajszín elérésébe, fontos tudnunk, hogy a henna színe a festés után már nem sötétíthető. A legszebben a természetes barna hajon mutat.

Ma már a drogériák polcain is találhatunk természetes henna alapú hajfestéket. Ha azt fontolgatjuk, hogy befestenénk hajunkat életünkben először, akkor előnyösebb, ha természetes gyógynövény alapú hajfestékkel kezdünk. Ez nem roncsolja a hajat, sőt még ápolja is a letöredezett hajvégeket.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 4 Átlag: 2.5

Szólj hozzá!