Így előzd meg a másnap borzalmait!

A szilveszter utáni másnaposság gyakran elkerülhetetlennek tűnik, azonban cikkünkben a legjobb tippeket szedtük össze ellene.

 

A megivott alkohol nyilvánvalóan először a gyomorba jut, onnan a gyomor nyálkahártyáján át a vérbe, ahonnan pedig az összes szervbe, szövetbe. Az alkohol mindenki viselkedését másképp befolyásolhatja, de az biztos, hogy feloldja a gátlásokat. A kijózanodás szakaszába érve a máj aztán átdolgozza és eltávolítja a szervezetből az összes alkoholt. Ez az ivás befejezésétől számított 24 órán belül lezajlik, és gyakorlatilag ezt az időszakot tartjuk számon másnaposságként. Túlzott mennyiségű alkohol és további tényezők következtében ez az állapot fáradtsággal, fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással vagy például erős szomjúsággal jár. Most azonban megosztunk veletek néhány tanácsot, melyekkel elkerülhetőek a másnaposság kínzó tüneteit.

masnap1

Ahhoz persze, hogy meg tudjuk előzni a kellemetlenségeket, tudnunk kell, hogy mi okozza őket. Azt sokan tudják, hogy az egyik fő ok, amely a panaszokat okozza az a kiszáradás, hiszen az alkohol vizet von el a szervezettől. Ezzel kapcsolatban annyit tehetünk, hogy igyekszünk a buli hevében vizet is inni, illetve előtte és utána nagyobb mennyiségben fogyasztunk (alkoholmentes) folyadékot. Amennyiben nem vagyunk laktózérzékenyek, akkor egy pohár tej is kitűnő célt szolgálhat a parti megkezdése előtt, ugyanis lassítja az alkohol felszívódását, másnap éhgyomorra fogyasztva pedig sokaknál megnyugtatja a háborgó gyomrot.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy milyen összetevőjű alkoholokat fogyasztottunk. Itt nem csak az italban fellelhető százalékos alkoholmennyiséget kell figyelembe venni, hanem a hozzáadott mesterséges alapanyagokat is. A tiszta alkoholok nem is feltétlenül okoznak fejfájást, míg az édes borok, likőrök bizonyosan kiváltják ezt a panaszt. Fehér bor, sör vagy egy jó minőségű vodka fogyasztása kisebb eséllyel fog elviselhetetlen rosszullétet okozni másnap.

Az sem mindegy, hogy milyen ütemben isszuk az alkoholt. A húzóra megivott röviditalok sokkal károsabbak, mintha csak kortyolgatnánk őket. A fiatalok körében népszerű vodkanarancs fokozatosan elfogyasztva nem feltétlenül fog másnap fejfájást okozni, mintha felesek formájában innák meg ugyanazt a vodkamennyiséget. Feltehetőleg atyai vagy anyai jó tanácsok között már sokan hallották a „ne keverd az italokat” mondatot is, amit tényleg érdemes megfogadni. Válasszunk ki egy típusú alkoholt és azt fogyasszuk az egész parti során, ha keverjük, csak a másnap lesz borzalmasabb.

masnap2

A folyadékpótlás mellett az evés is fontos. Éhgyomorra semmiképpen ne igyunk, sőt, ajánlatos a buli előtt egy kicsit nehezebben emészthető ételeket elfogyasztani. A túlzott jókedv ellenére se felejtkezzünk el pár falatot legyűrni az este folyamán, illetve ha hajnalban zárul a buli, akkor lefekvés előtt is együnk.

Van egy másik fontos tényező, mely megkétszerezheti a másnaposság kellemetlen tüneteinek mértékét. Ez pedig nem más, mint a cigaretta. Sajnos az majdnem mindegy, hogy mi magunk szívjuk, vagy csak belélegezzük másnak „köszönhetően” a füstöt, ugyanis szervezetünkbe így is úgy is mérgező anyagokat juttatunk. Az alkohol toxikus hatásához hozzákapcsolódik a nikotin mérgező hatása, így együttesen duplán mérgezzük magunkat. Ha tehetjük, kerüljük el a füstöt, ha pedig dohányosok vagyunk, igyekezzünk mértékét tartani e téren.

A másnaposság erősségét az is befolyásolja, hogy milyen mértékben tűrjük meg az alkoholt, illetve hogy hozzá vagyunk-e szokva vagy sem. Ha csak alkalmanként fogyasztjuk, de olyankor nagyobb mennyiségben, akkor van okunk félni attól, hogy mit tartogat számunkra a másnap. Erre persze nem az a megoldás, hogy rendszeresen kezdünk el alkoholt inni, csupán hogy jobban odafigyelünk a mennyiségre, az ivás tempójára, és ezekben nem másokhoz igazodunk.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a szilveszteri buli sokáig el tud húzódni, ami azt is jelenti, hogy kizökkenünk a megszokott kerékvágásból, amely önmagában is okozhat felfordulást szervezetünkben. Ez ellen persze nem igen tudunk mit tenni, de ajánlatos előtte és utána vitaminokkal, ásványi anyagokkal feltölteni a szervezetet. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat.

Ezzel a néhány hasznos tanáccsal szeretnénk minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag, boldog Új Évet kívánni!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!