A kamilla fontos tulajdonságai

A kamilla a Földközi-tenger környékén őshonos, de a mérsékelt égövi területeket szereti igazán. Magyarországon kívül Csehországban, Bulgáriában és Egyiptomban termesztik nagyobb mennyiségben.

 

Az egyiptomiak már az ókorban is ismerték, a „napisten virágjának” tartották. Elsősorban láz- és fájdalomcsillapítóként alkalmazták. A kamilla lázas állapotokban eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, így segíti a gyógyulást. A leginkább teaként használt gyógynövény kívül és belül is karbantartja a szervezetet. Gyógyteaként gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és antibakteriális hatású, oldja a görcsöket, ezért menstruációs, valamint vajúdási görcsökre is kiválóan alkalmas.

kamilla1

Felfázásos megbetegedésnél ülőfürdőként sokat javíthat a beteg állapotán. Bélfertőtlenítő és segíti a húgyutak méregtelenítését is, a vesékből hatására eltűnik a vesehomok. Férfiaknál megszünteti a mellékhere gyulladást, nőknél a menstruációs panaszokat és a vérzés kimaradását, továbbá gyógyítja az aranyeret. Aktivizálja az immunrendszert. Torokgyulladásnál, fogfájásnál, valamint száj- és ínygyulladás esetén a kamillateát gargalizálva javasolják, mivel olyan antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a fertőzések megszűntetését. Cserzőanyagjai sebösszehúzó hatással bírnak, de önmagukban nem szokták használni, mert csak eláztatnák a sebet, ezért más bőrösszehúzókkal – mint a bojtorján vagy a tölgyfakéreg – vegyítik.

 

A kamilla nyugtatja és erősíti az idegeket, mivel olyan illóolajok vannak benne, amelyek az agyat és az idegrendszert egyszerre stimulálják. Oldja az idegességet és a stresszt, valamint ellazítja az egész testet, így segítve az elalvást. Levendulával keverve szinte bármilyen idegrendszeri tünetet megszüntet, akár a krónikus depressziót is. Elsődleges felhasználási területe mégis az emésztőrendszer, hiszen onnan indul ki gyógyhatása és az egész szervezetre gyakorolt jótékony hatása. A gyomorban segít a gyomorbántalmak, gyomorhurut kezelésében. Megelőzhető vele a puffadás és a szélgörcs. Az éhgyomorra elfogyasztott kamillatea csökkenti az étvágyat, de növeli az ételek ízét a szájban. A jóllakottság érzéshez tehát kevesebbet fogunk enni, mellyel a fogyókúránkat is segíthetjük, és még a mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

kamilla2

A latin neve a matricaria chamomilla. A mater, vagyis anya szóból származik, ami arra utal, hogy már a középkorban is használták, a vajúdási fájdalmak csökkentésére, és az egyéb női bajokra, mint húgyúti fertőzések, felfázás, kismedence gyulladás, vérzés kimaradás, menstruációs görcs. Sőt, a terhes kismamák is alkalmazhatják gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként, mert nincs káros hatással a magzatra sem. Régen a csecsemők szemét kamillateával mosták ki, ha nagyon csipásodott. Ma már a kötőhártya gyulladásra gyakorolt jótékony hatása vitatott, mivel egyes nézetek szerint erős allergén hatása miatt csak felerősíti a tüneteket, mások szerint viszont pontosan emiatt segít a panaszokat megszüntetni.

A kamillát szépségápolószerként is használják, hetente egyszer jót tesz a kamillás arclemosás, mert távol tartja a pattanásokat, és kiválóan tisztítja a zsírosabb bőrt is. A szőke hajúaknak kamillás sampont javasolnak, amelyek megtartják a szín intenzitását, de festett hajra alkalmazása nem javasolt, mert szőkítő hatással rendelkezik. Felhasználási területei igen változatosak, hiszen tabletta, kapszula, tinktúra, gyógytea vagy krém, kenőcs hozzávalója is lehet. A szárított kamillát vászonzsákba téve, felmelegítve gyógyítja a rándulásokat, ficamokat, sőt még a fülfájást is. A legjobb benne, hogy házilag is felhasználhatjuk és tárolhatjuk. Általában májustól augusztusig virágzik, szedését dél időben javasolják.   

A kamillatea ízét azonban sokan nem szeretjük, hiszen gyermekkorban gyakran csak betegségek idején fogyasztottuk, így inkább negatív élmények párosulnak hozzá. Amennyiben ezen a kellemetlenségen túl tudjuk tenni magunkat, érdemes beiktatni rendszeres fogyasztását, hiszen jótékony hatásai vitathatatlanak. Lelkileg és testileg is egészséget nyújt. 

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 4 Átlag: 4.3

Szólj hozzá!