Hűsítő baktériumok

A nagy narancs-és vörös riasztásban nehezen viseljük a bőrünket is, nemhogy a ruhánkat. A szerencsésebbek strandon, vízparton pihenhetnek, míg vannak olyanok is – a kevésbé szerencsések – akik egy irodában robotolnak egész nap. 

Ugyan van légkondicionáló abban az irodában, de az mégsem ugyanolyan, mint megmártózni, felfrissülni a habokban. Mindamellett, hogy kedvünkre állíthatjuk be a nekünk kedvező hőfokot, sok veszélyt rejt magában a szerkezet, főleg akkor, ha nem takarítjuk ki alaposan üzembe helyezés előtt.

legkondi

Több dolog miatt fontos, hogy karbantartsuk és rendszeresen megtisztítsuk a klímánkat! Az első és legfontosabb ok, az egészség megőrzése! A beltéri egységek folyamatos nedvessége sajnos kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ezek a vírusok, gombák és baktériumok légúti megbetegedéseket is okozhatnak. A lakásokban használt klímáknál a legionella baktérium megtelepedhet a beltéri egységünkben, vagy a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben. Tisztítás hiányában a penészgomba elszaporodása a legvalószínűbb, amely spóráira sokan allergiásak. A klímakarbantartásnál- és fertőtlenítésnél egy habzó lúgos tisztítószert használnak, amely baktérium- és (legionella, lisztéria, szalmonella) gombaölő!

A másik ok, amiért fontos a rendszeres karbantartás, a gép üzemszerű működése. A klímák beltéri egységei nagy mennyiségű levegőt mozgatnak meg, amit egy hűtőn keresztül juttatnak vissza a helyiségbe. A hűtőnek meglehetősen nagynak kell lennie ahhoz, hogy a készülék leadhassa a kívánt teljesítményt, ugyanakkor nem lehet túl nagy sem, hiszen akkor esztétikailag már nem lenne megfelelő. A megoldás erre, egy sűrűn lemezelt hőcserélő felület kialakítása, ami eleget tesz a funkcionális és az esztétikai követelménynek, és valamennyi por fennakad a lemezeken. A gond akkor következik, ha eltömődik a lemez és nem tud keresztül áramolni a levegő, ami a klíma meghibásodásához vezet, és rövidíti az eszköz élettartamát. A kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. Ez a szerkezet a kinti, szennyezettebb levegőt keringeti, ebből következik, hogy könnyebben elkoszolódhat a beltéri egységünknél. A klíma takarítását a gyártók kötelezővé teszik évente kétszer – tavasszal és ősszel-, mi több, a garanciát is e karbantartások meglétéhez kötik, ezért vezetni kell a garancialevélen minden beavatkozás időpontját. Fontos, hogy szakemberre bízzuk a szervizelést, továbbá mindig megelőzés céljából cselekedjünk! Ne akkor gondolkodjunk, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk üzembe helyezésekor!

legkondi2

Sokan azért mulasztják el az évi ellenőrzést, mert úgy gondolják, hogy a pénztárcájuk nem teszi ezt lehetővé számukra. Utánanéztem az interneten, hogy mégis mennyiből „úszhatjuk meg” a kötelező takarítást. Meg fognak lepődni… nem drága és, mint a legtöbb dolgot az életben, ezt is több árkategóriában találtam meg. Eldönthetjük tehát, hogy számunkra melyik szolgáltató, illetve cég a legalkalmasabb. Ha felelőtlenül elmulasztjuk ezeket a kötelező és szükséges lépéseket, megbetegedhetünk, a gyógyszereink pedig többe fognak kerülni, mint a szervizelés! Ne sajnáljuk a pénzt a karbantartásra, hiszen az egészségünk a legfontosabb az életben!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!