Szépüljünk bodzával!

Bodza hatásai a szervezetre

A májusban virágzó bodza rengetegféle módon hasznosítható növény. Cikkünkben most a bodza hatásai, pozitívumai kerültek a főszerepbe.

bodzavirag elet-bloh.hu

Bodza cserjét vagy fát sok helyen láthatunk, hiszen gyönyörű látványa sem elhanyagolható tényező. Ennek ellenére nem sokan vagyunk tisztában azzal, hogy milyen változatos módon is használható fel. Régebben gyakran alapanyagként funkcionált a sütés-főzés során: a szárával együtt leszedett bodzát sörtésztában hirtelen kisütötték, a virágjait palacsinta tésztába keverték, de persze gyakran készítettek belőle lekvárt vagy szörpöt is. Elődeink feltehetőleg sokkal jobban ismerték nálunk a bodza jótékony hatásait.

Hogyan hasznosítsuk a bodzát?

A virágjából előállított permettel például hosszú ideig távol tarthatjuk a szúnyogokat, kullancsokat. Ezek a vérszívók ugyanis nem szeretik a bodza illatát. Májussal tehát érdemes elkészíteni ezt a rendkívül egyszerű, ám annál hatékonyabb szúnyogriasztót. Nem kell hozzá mást tennünk, mint egy liter vízben pár napig állni hagyni a bodzavirágokat. Növelhetjük a rovarűző hatást néhány citrom levének hozzáadásával is. Arra azonban figyelni kell, hogy ez a természetes szúnyogirtó is elveszti a hatását kb. 2-3 hónap után. Persze már sok bodza felhasználásával készült szert lehet kapni a boltokban is. Minőségi termékek esetén elsősorban gyógyszertárakban, natúr kozmetikumokkal foglalkozó drogériákban, herbária szaküzletekben érdemes tájékozódni.

A bodzavirágban található hatóanyagok érösszehúzó hatásúak, növelik a hajszálerek rugalmasságát. Arcbőrünk is frissebbnek, fiatalosabbnak hathat tőle, illetve csökkenti az öregedés jeleit. Kiváló antioxidáns, magas C-vitamin, valamint ásványi anyag tartalommal bír, így élénkíti és erősíti a bőr kötőszöveteit. Magas magnézium tatalma kedvezően hat az idegekre, csökkenti a fáradtság érzetet.

Bodzaszörp – egészséges és finom

Szörpként fogyasztva is élvezhetjük pozitív hatásait, habár feldolgozása során valamelyest veszít tápanyag tartalmából. Elkészítéséhez először is össze kell gyűjtenünk 40 dkg bodzavirágot. Érdemes olyan helyről szedni a virágokat, ahol kicsi a légszennyezettség, szóval lehetőleg ne egy forgalmas út mellől gyűjtsük őket. Négy liter vízhez, négy kiló cukor és négy citrom kell. A citromokat vágjuk karikákra, tegyük őket a vízbe, öntsük hozzájuk a cukrot, majd a száráról óvatosan lecsipkedett fehér virágokat. Figyeljünk oda arra, hogy a lehető legkevesebb ágacska kerüljön a lébe. A szörpöt addig kell naponta kevergetni, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ez hozzávetőlegesen 7-10 nap. Utána szűrjük le az elkészült szörpöt, és öntsük üvegekbe (a műanyag flakon is jó). Vigyázzunk, mert a házi bodzaszörp nagyon kapós, ezért kb. 3 hónap alatt elfogy munkánk gyümölcse. Cserébe viszont sok értékes anyaghoz juttathatjuk testünket. Mindemellett viszont fontos tudni, hogy enyhe hashajtó, puffasztó hatással bír, de fájdalomcsillapító és immunerősítő szer is egyben.

Bodza a szépségápolásban

A szépségápolásban a bőrre gyakorolt fiatalító, regeneráló hatása miatt alkalmazzák. Házilag is készíthetünk belőle arclemosót. Ehhez rövid ideig forraljunk egy liter vízben körülbelül 10 dkg virágot, pár csepp citromlével, majd hűtsük le. Az így kapott keverék kiválóan alkalmas reggelente frissítő arctisztítónak. Ha gyorsabb megoldást keresünk, akkor akár egyszerűen a fürdővízbe is szórhatunk egy-két marok virágot. Ez felgyorsítja az elhalt hámsejtek természetes úton történő eltávolítását, regenerálja a bőrt, és persze kellemes illatot is áraszt. Natúr kozmetikumok terén többek között arclemosókba, testápolókba szokták alkalmazni. A bodza bogyójából pedig textil festék és szempilla spirál is egyaránt készül.

A bodza hatásai, pozitívumai a szervezetre nézve tehát rendkívül sokszínű. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, mint hogy a konyhában, a gyógyászatban, valamint a szépségápolásban is egyaránt hasznosítják. A május végi, június eleji virágzás alkalmával tehát érdemes bespájzolni belőle! A kertbe ültetve biztosan távol tarthatjuk a szúnyogokat, kullancsokat, mely a nyári összejöveteleken, kerti grillezések alkalmával nagyon hasznos tud lenni.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 1

Szólj hozzá!