A tökéletes piskóta
A piskóta – a legalapvetőbb sütemény tészta
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 4 evőkanál víz
- 8 evőkanál cukor
- 6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét: egy nagyobb edénybe helyezzük a fehérjét és egy kisebbe a sárgáját. A fehérjéhez adjuk hozzá a vizet és cukrot, majd robotgép segítségével verjük kemény habbá. A robotgépet ezután se állítsuk le, tartsuk szilárdan egyik kezünkkel, a másikkal viszont egyesével adagoljuk a tojássárgákat a már felvert tojásfehérjékhez. Végeredményül egy egynemű, szilárd állagú habot kell, hogy kapjunk. Az átszitált, sütőporral elkevert lisztet kis adagokban adjuk a tojáshabhoz, melybe finom mozdulatokkal, fakanállal vegyítsük el azt. Nagyon fontos, hogy végig egy irányba keverjünk, ne össze-vissza, és legyünk nagyon óvatosak, nehogy összeessen a tésztánk. Utolsó lépésként tegyük a piskótát egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük meg. Fontos, hogy 15-20 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót, de utána időnként érdemes ránézni, mert hamar megsül, könnyen megéghet. Ízlés szerint akár gazdagíthatjuk különféle magvakkal, szárított gyümölcsökkel, de természetesen tálalhatjuk krémekkel.
Szólj hozzá!