A fejfájás különféle típusai

A fejfájások csoportosítása

A fejfájás hátterében nagyon sok minden állhat. Élete során kivétel nélkül mindenkit érint, persze szerencsés egyéneket csak alkalmanként, bizonyos embereket azonban rendszeresen kínoz valamilyen formában.

A fejfájásokat két nagyobb csoportra oszthatjuk: egyiket a tüneti, a másikat pedig az önálló fejfájások alkotják. A tüneti fejfájás többnyire fertőzések esetében, a láz mellé társulva jelentkezik, de gyakori szembetegségek, alacsony és magas vérnyomás, anyagcserezavarok, vashiány vagy éppen gyógyszerek mellékhatásaként való fellépése. Amennyiben önálló fejfájásról beszélünk, akkor az magát a kezelendő betegséget jelenti, melynek három fajtája ismeretes: migrénes, cluster és tenziós típusú.

A tenziós fejfájás

A felsoroltak közül a tenziós fejfájás a leggyakoribb, melyet elsődlegesen a stressz vált ki. Ez a fájdalom a tartósan feszülő nyak- és vállizmok fájdalomérző receptoraiból indul ki. Életkorra és nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet, de főként nőknél alakul ki. A tenziós fejfájást leginkább egy szorító, nyomó érzésként lehetne körülírni, amely a fej mindkét oldalán kínozza a beteget, vagy jelentkezhet a homlok területén, pántszerűen is. Egy 10-es skálán maximum 6-os erősségű fájdalom ez, mely lassíthatja a beteget a munkájában, a tanulásban, de nem tekinthető száz százalékban gátló tényezőnek. Lefolyása egyénenként eltérő lehet, ugyanis van, akinél órákig, míg másoknál napokig tarthat. Ha egy hónapon belül több mint 15 fejfájós nap jelentkezik, és ez hat hónapon túl is fönnáll, akkor krónikus típusáról beszélhetünk. Ezt mindenképpen tanácsos orvossal kezeltetni.

fejfájás - elet-blog.hu

A migrénről

A migrén szintén bárkinél, bármikor kialakulhat, de ez is a nőknél a leggyakoribb. Örökletes tényezők is szerepet játszanak, így ha a szülők valamelyikét migrénes fejfájás kínozza, nagy valószínűséggel a kisgyermeknél is fel fog lépni ez a betegség. A havi 1-2 roham az általános, súlyosabb esetben azonban heti több alkalommal is jelentkezhet. A migrénes rohamot különféle fázisairól lehet a legkönnyebben felismerni.

Az első fázisban egyik percről a másikra borzalmasan fáradtnak, gyengének kezdi érezni magát a beteg, vagy éppen ellenkezőleg túlságosan felpörgött állapotba kerül. A következő fázisban villódzó fénypontokat, sötét foltokat láthat, illetve zsibbadás, izomgyengeség léphet fel. A harmadik szakaszban következik csak be a rettenetes jobb- vagy baloldali fejfájás, valamint a szagokra, fényekre, zajokra történő felerősödött érzékenység. Fontos tény még, hogy a migrén minden tünete rosszabbodik bármiféle fizikai aktivitásra. Amennyiben a roham nincs kezelve, akár három napig is eltarthat. A legtöbb esetben ugyanolyan hirtelen múlik el, mint ahogyan kezdődött, valamint sok embernél hányás is társul mellé. A migrént követő pár napban még mindig tapasztalható az általánosnál gyengébb koncentrációs készség, valamint fáradtságérzet.

A migrén bizonyítottan ér eredetű fejfájás, amikor is az agyi erek összehúzódnak, majd kitágulásukat követően áteresztőképességük megnövekszik. Az így kiáramló vérplazma a fájdalomérző receptorokat ingerli. Hosszú távú gyógymódja a mai napig ismeretlen, hiszen a pontos okát még mindig nem sikerült kivizsgálni. Ennek ellenére léteznek már valamilyen szinten hatékony gyógyszerek a rohamok csökkentésére. Köztudott azonban, hogy bizonyos tényezők szerepet játszhatnak a migrén kiváltásában (csokoládé, vörösbor, sajt, citrusfélék, menstruáció, eper, stressz, kialvatlanság vagy éppen a hideg, illetve meleg front). Kellő időtartamú alvással, a stressz csökkentésével, illetve az ételek elkerülésével megelőzhető egy-egy roham.

A cluster fejfájás

A fejfájásbetegségek legritkább fajtája a cluster, mely főként férfiakat érint. Erőteljes fejfájásroham, mely minden esetben féloldalt jelentkezik. A szem, illetve a halánték területéről sugárzó éles, hasogató fájdalom. Van, akinél mindösszesen 15 percig tart, de szerencsétlenebb esetekben 3 órán át is kínozhatja a beteget, többször is ismétlődve egy nap. Kísérő tünete lehet az orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, homlokverejtékezés. Sokaknál megfigyelhető a szemhéj felduzzadása, illetve a pupilla összeszűkülése. A cluster fejfájás rohamperiódusokban jelentkezik, melyek általában három hétig húzódhatnak el, de bizonyos embereknél hónapokig is eltarthat. Éves átlagban egy-két periódus fordul elő, de van, hogy a beteg több évig tünetmentes.

A fejfájásokat nagyon nehéz száműzni a mindennapokból, azonban tudatos étkezéssel, rendszeres testmozgással, relaxációs gyakorlatokkal valamelyest csökkenthetjük számukat. Természetesen az időjárás változást, vagy az előre nem látható stresszes szituációkat nem tudjuk kikerülni, súlyosabb esetekben ezért ajánlatos orvoshoz, természetgyógyászhoz fordulni.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!