A lisztérzékenység jelei, tünetei

A lisztérzékenység elsősorban az európai lakosságot érinti, és sajnos egyre több embert. Ez a gyógyíthatatlan betegség nem csupán egy allergia, hanem egy autoimmun betegség.  

 

A lisztérzékenységre leginkább az emésztési zavarok – puffadás, hasmenés – jellemzőek. Ritkán előfordulhat székrekedés is, de legtöbbször a már említett két gyomorpanasz a jellemző.

Másik gyakori tünet a szédülés, amely azonban számtalan másik betegséggel is kapcsolatba hozható. Gyakori szédülés, émelygés és emésztési problémák esetén, felmerülhet bennünk a gyanú a lisztérzékenységre, azaz cöliákiára.

További jellemző tünete a lisztérzékenységnek a bőr kiszáradása, kirepedezése, kellemetlen tapintása és a felületén előforduló pattanásszerű kitüremkedések. Ritkán viszkető kiütések is megjelenhetnek a bőrön.

A glutént a szervezet a vékonybélben bontja le, ám lisztérzékenység esetén elindul egy immunreakció, melynek következtében a táplálékok lebontásához szükséges bélbolyhok elpusztulnak. Ebből kifolyólag alultápláltság alakul ki, illetve ásványi anyag és vitamin hiány lép fel, így a beteg még inkább legyengül, fogékonyabb lesz különféle betegségekre is. Ez akár csontritkulás vagy vérszegénység formájában is megnyilvánulhat. 

liszterzekeny

A lisztérzékenység valójában nem csupán egy egyszerű allergia, hanem egy autoimmun betegség, mely a szervezet egészét érinti. Kimutatása nem olyan egyszerű, mint például a laktóz-érzékenységé. Első lépésként minden bizonnyal vérvétel történik, mely során a lisztérzékenységre jellemző ellenanyagok meglétét vizsgálják (tTG IgA, tTG IgG). Ez azonban nem minden esetben mutat ki megbízható eredményt, ezért a legtöbb esetben szükség van szövetminta vételére a vékonybélből, az EMA IgA antitest kimutatására. Ezt gyomortükrözés keretein belül tudják megvalósítani, amely kissé kellemetlen, de minél nyugodtabban tűrjük, annál kevesebb problémát okoz. A szövetminta vizsgálata több hetet is igénybevehet, így a lisztérzékenység beigazolódása addig még várat magára. 

Természetesen a tünetek többsége akár egy egészséges embernél is megmutatkozhatnak, azonban ha rendszeresen, már több hónapja tartó panaszokról van szó, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Tanácsos a tüneteket megfigyelni, ugyanis az is leszűkítheti az esetleges betegségek körét, ha pontosan meg tudjuk mondani, mi mikor szokott előfordulni leggyakrabban. Az emésztési zavarok más megbetegedések tünetei is lehetnek, így aki rászánja magát a kivizsgálásra, készüljön fel, hogy huzamosabb időt fog igénybe venni. A szakorvosok munkáját viszont nagyban segíthetjük, fegyorsíthatjuk, ha minél precízebben avatjuk be őket a minket érintő tünetekbe, hogy a megfelelő vizsgálatokat végezzük el.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!