Bazsalikomos krémleves
Hozzávalók:
olívaolaj
1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
2 kk. liszt
5 dl zöldség alaplé
200 ml főzőtejszín
1 kk mustár
bazsalikom, só, bors ízlés szerint
Első lépésként pucoljuk meg a hagymát, vágjuk minél finomabbra, majd a fokhagyma gerezdeket is szabadítsuk meg héjuktól és fokhagymanyomóval nyomkodjuk át őket. A kiválasztott edényben, a felmelegített olajban pirítsuk üvegesre a hagymákat, majd kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet. Miután mindezt picit összepirítottuk, adagoljuk hozzá a tejszínt és az alaplét, természetesen közben folyamatosan kevergessük. Maximum negyedórányi főzés után ízesítsük levesünket a mustárral, sóval és borssal. Az a legjobb, ha friss bazsalikommal fűszerezzük a krémlevest, melynek leveleit a szárról letépjük, megmossuk, kicsit összeaprítjuk és alaposan elkeverjük a levesben. Ellenkező esetben a szárított bazsalikom is megfelelő lehet, azonban nem fog kellőképpen megpuhulni, a leves állagához igazodni. Amennyiben még jobban fel akarjuk dobni a már így is ínycsiklandó krémlevesünket, adhatunk hozzá reszelt parmezánt is. Ha a leves állagával nem vagyunk megelégedve, robotgép segítségével jobban egyneművé varázsolhatjuk.
Szólj hozzá!