IPL tartós szőrtelenítés

Főként nyáron a nagy melegben, amikor testünk egyre kevesebb területét fedi ruha, és időnként még a strandra is lenézünk, jobban esedékessé válik a szőrtelenítés kérdése.

Sokféle módszer létezik rá: borotválás, gyantázás, epilálás vagy szőrtelenítőkrém alkalmazása és természetesen ezek kombinálása. Hiába áll rendelkezésünkre sok technika, valahogy egyik sem tökéletes. Némelyik ugyebár fájdalmas, némelyik kíméletes, az egyik hosszan tartó hatású, míg a másik kevésbé. Szerencsére a technológia fejlődésével létrejött egy olyan kezeléssorozat, amely mondhatni „gyökeresen szünteti meg a problémát”.

IPL tartós szőrtelenítés

Az IPL (azaz Intense Pulse Light, magyarul intenzíven pulzáló fény) tartós szőrtelenítés lényege, hogy a villanófények a melanin festéksejtekben hőenergiává alakulnak. Ott elpusztítják a szőrtüszőket, ezzel konkrétan megakadályozzák, hogy a szőrszál újranőhessen. A kívánt eredmény érdekében a kezelt felület nagyságától és az egyén bőrtípusától függően 3-6 alkalomból áll az egész kezelés. Ezek között eleinte egy hónap szünet van, majd a későbbiekben 6-8 hét. Egy fél évet biztosan rá kell szánni, ezért érdemes késő ősszel, vagy a tél elején elkezdeni, hogy nyáron már teljes mértékben kiélvezhessük a sikeres végeredményt. Előfordulhat ugyan esetleges újraszőrösödés sokkal vékonyabb, világosabb és puhább szőrszálak formájában. Ez azonban utókezeléssel megszüntethető.

Milyen esetekben alkalmazható?

A test szinte teljes felületén alkalmazható az IPL szőrtelenítés, tehát nők esetében akár az egész lábon, és a hónaljon, míg férfiaknál igény szerint a mellkason. Nem lehet elvégezni azonban ősz vagy nagyon világos szőrzettípuson, erősen napbarnított, szoláriumozott, leégett, vagy tetovált bőrön. Ezen felül pedig fényallergia vagy fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése, terhesség, szoptatás, láz, cukorbetegség, epilepszia, bőrbetegség, kemoterápia, nyílt seb, illetve 18 év alatti kor esetén.

A kezeléssorozat alatt, valamint megkezdése előtt 4-5 héttel, csak borotválással szabad eltávolítani a még kinövő szőrszálakat. Se előtte egy hónappal, se közben nem szabad szoláriumozni, napozni, vagy önbarnító krémeket használni. A terápiát követő pár napban kerülni kell az illatanyagokat tartalmazó kozmetikai szereket, a sminket, a szaunát, a forró fürdőt, és a masszázst. A kezelőnek mindenképpen be kell számolni az esetlegesen szedett gyógyszerekről.

Esetleges mellékhatások

Enyhe égető, viszkető érzés léphet fel a 10-90 percig tartó kezelések alatt, de ezek hamar elmúlnak. Esetleg enyhe bőrpír, helyi gyulladások alakulhatnak ki az első alkalmak utáni 1-2 napban. Mindezek a terápia vége felé közeledve egyre kevésbé fordulnak elő. Hosszan tartó mellékhatások még nem ismertek, azonban a tévhitekkel ellentétben bőrrákot nem okozhat. Gyulladt, pattanásos arcbőrre is pozitív hatással van, mivel összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladást, illetve helyreállítja a faggyúmirigyek működését.

Az IPL szőrtelenítés összességében a leghatékonyabb technikának tekinthető napjainkban, de mielőtt rászánjuk magunkat érdemes szétnézni, és ismerősöktől vagy fórumokon tájékozódni az eredményekről. Sajnos előfordulhat, hogy átverik az embereket, így tehát semmiféle következménye sem lesz a megjátszott terápiáknak, ezért mindenféleképpen ajánlatos először jól informálódni az IPL szőrtelenítést végző szalonokról. Viszont, ha pozitív visszhangú kezelésre sikerül jelentkezünk, akkor semmi ok a pánikra, hiszen pár hónap leforgása alatt egy igen kellemetlen terhet vesznek le a vállunkról.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 5 Átlag: 3.6

Szólj hozzá!