A hajápolás

Szeretnél erős, dús és persze fényes hajat? Cikkünkből megtudhatod a legfontosabb hajápolási trükköket, melyekkel elérheted a kívánt végeredményt!

Elsődlegesen szervezetünket kell feltöltenünk a szükséges mennyiségű ásványi anyagokkal és vitaminokkal, hogy hajunk adottságaihoz mérten egészséges lehessen. Azonban az sem mindegy, hogy kívül hogyan bánunk vele, hiszen a fejbőr, a hajhagymák és a hajszálak személyenként változó mértékben, de érzékenyek és törékenyek. Az élesebb, hegyesebb fogú fésűk könnyen felsérthetik a fejbőrünket, ezért inkább természetes anyagból készült sörtéjű, fa hajkefét használjunk. Fésüléskor a hajszálainknak ugyancsak árthatunk, ezért nem tanácsos naponta többször fésülgetni. Nedves hajat pedig csak nagyon óvatosan, mert vizesen a legsérülékenyebbek a hajszálak.

A hajmosás

Mindig hajtípusunknak megfelelő samponnal mossunk hajat. Zsíros, száraz vagy éppen korpás haj esetén is több márka áll rendelkezésünkre, így érdemes időt szánni rá, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb hatásút. Mosásnál először is langyos vízzel öblítsük át a hajunkat. Ezt követően egy kis mennyiségű sampont, körkörös mozdulatokkal finoman habosítsunk fel hajunkon, és bő, nem túl forró vízzel, maradéktalanul tisztítsuk le. Ezután a samponnal azonos márkájú balzsammal vagy hajpakolással ápoljuk hajszálainkat. Ettől nem csak fényesebb lesz, hanem könnyebben kifésülhetővé is válik.

A hajszárítás

Miután alaposan leöblítettünk mindent a hajunkról, ne dörzsöljük át szárazra! Kézzel, finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd csavarjuk törülközőbe. Nyáron jobb, ha hagyjuk, hogy magától megszáradjon, csak hideg időjárás esetén szorítkozzunk a hajszárítóra. Ha semmiféleképp se tudjuk kikerülni használatát, akkor a fejünktől legalább 15 cm-re tartsuk a készüléket, és közepesen meleg levegővel szárítsuk meg vele hajunkat. Más esetben sajnos kiszárítja a hajat, ami sok más negatív következménnyel is járhat.

A hajformázás

Gyakran a hajvasaló használata elkerülhetetlen, ám szerencsére már széles választékban kaphatóak úgynevezett hővédő permetek. Ezt közvetlenül simítás előtt kell egyenletesen felkenni, melynek köszönhetően gyakorlatilag nem a haj nedvességtartalma, hanem ez a készítmény fog elpárologni róla. Amennyiben minden alkalommal használjuk, meggátolhatjuk hajszálaink kiszáradását a rendszeres egyenesítéstől.

A töredezettség ellen

A hajvégek töredezését szinte semmilyen csodaszerrel nem tudjuk éppé visszaállítani, így a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha levágjuk a sérült részeket. Ha kéthavonta mindig visszavágunk egy picit hajvégeinkből, akkor megelőzhetjük, hogy visszafordíthatatlanul megsérüljenek. Természetesen a rossz szokások, mint a túlzott stressz, helytelen táplálkozás, és a cigarettázás hatására is töredezetté, fénytelenné válhat hajunk. Ezeket tehát mindenféleképpen abba kell hagynunk, és teljes mértékben el kell kerülnünk.

A hajfestés

A hajfestés-, színezés is káros hatással van a hajszerkezetre, és a legtöbb esetben állapotromláshoz vezethet. Ha semmiképp sem vagyunk elégedettek a hajszínünkkel, akkor törekedjünk arra, hogy a festék minél több természetes anyagot tartalmazzon.

A hajgumik és csatok használata

A szoros csatok és hajgumik is roncsolhatják a hajtincseket, így ezeket jobb mellőzni. Hajguminak soha ne használjunk befőttes gumit, inkább részesítsük előnyben a természetes anyagból készülteket. Sose szorítsuk őket túlzottan hajunkra.

Az egészséges és fényes haj tehát nem minden esetben a megfizethetetlen kozmetikumoknak köszönhető, hiszen sokkal több múlik azon, hogy mi mennyire figyelünk oda rá. Egyszerű kis trükkök betartásával hosszantartó és látványos hatást érhetünk el, melyet a drága samponok alkalmazása sem tud garantálni minden esetben.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!