Mivel helyettesíthetjük a kávét?

Ezt a cikket most elsősorban kávéfüggő olvasóinknak ajánljuk, de mindenki másnak jól jöhet némi infó arról, hogy egy-egy kialvatlan vagy hosszúnak ígérkező napon mivel juthat plusz energiához.

A kávéról egyébként megoszlanak a vélemények, hiszen pozitív és negatív hatásai egyaránt ismertek. Igazság szerint némi odafigyeléssel kávézási szokásainkat is kialakíthatjuk úgy, hogy beleilljen az egészséges életmód profiljába. Kezdve például azzal, hogy jelentősen csökkentjük a mennyiséget, nem rögtön éhgyomorra isszuk reggelente, illetve figyelembe vesszük azt, hogy magas foszfortartalma gátolja bizonyos ásványi anyagok felszívódását. Ebből kifolyólag tehát közvetlenül étkezés előtt és után nem tanácsos kávézni, igyekezzünk legalább 1 órás kihagyással tenni.

Zöld tea

No, de térjünk rá a lényegre, hogy mivel is helyettesíthető ez a fekete lötty! A legelső tippünk a zöld tea. Biztosan sokan hallottatok, olvastatok már arról, hogy a zöld tea milyen sok jó hatással bír szervezetünkre nézve. Ezek között bizony szerepel a testi és szellemi felélénkülés is. Íze kissé kesernyés, de ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor hozzá lehet szokni. A zöld tea esetében igazán türtőztetni sem kell magunkat, hiszen nincs valódi korlátja, akár 8 csészével is fogyaszthatunk belőle egy nap. A felfrissülésen túl még segíti szervezetünket a méregtelenítésben, csökkenti a pattanások kialakulását, és antibakteriális hatással bír.

Rooibos tea

Következő javaslatunk a rooibos tea. Ez a dél-afrikai vörös földirekettye nevezetű cserje zsenge hajtásaiból készült főzetet takarja. Annak ellenére, hogy koffeintartalma egyenlő a nullával, abszolút felfrissíti a szervezetet. Csak minimális mennyiségű csersav van benne, viszont annál több kalcium, cink és magnézium. Ezenfelül pedig antioxidáns tulajdonságából adódóan lassítja az öregedést, és csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Frissítő mozgás

Egy kis reggeli, délutáni mozgással is segíthettek szervezeteteknek felélénkülni. Nem kell rögtön több kilométer távolságot lefutni, vagy mindenféle erőnléti gyakorlatokat végezni. A felfrissüléshez elég néhány lassú fejkörzés jobbra és balra is, illetve ha tehetitek, akkor a törzskörzés szintén igen hatásos lehet. Pár mélyen vett és kifújt levegő ugyancsak segíthet kicsit felébredni. Ezek az apróságok nem kerülnek pénzbe, és csak néhány percet vesznek igénybe, tehát nem árt ezeket is beiktatni napirendünkbe.

Borsmenta tea

A borsmenta tea szintén segíthet az álmos reggelek zökkenőmentesítésében, és ugyancsak löketet adhat a délután „átvészeléséhez”. Elsősorban ugyan nem élénkítő hatásáról ismert, pedig tényleg sokat tud segíteni a test felpörgetésében. Élénkítése mellett nyugtatja az idegeket, csökkenti a meghűlés okozta panaszokat, és segít az emésztésben.

Ha naponta több kávét szoktunk inni, akkor már az is nagy lépés lehet, ha némelyiket lecseréljük a cikkben felsorolt opciók egyikére. Amennyiben már régóta kávézunk, testi tünetekkel is járhat annak megvonása, például fejfájással. Ezért azt javasoljuk, ne pont hétfőre időzítsük a váltást, hanem olyan időpontra, amikor legalább két napot egyhuzamban otthon töltünk.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!