Kalandozás a parfümök világában

A drogériákban sok különböző márkájú és kiszerelésű illatszer közül válogathatunk, amelyek akár kiváló karácsonyi ajándékok is lehetnek. Most az illatok birodalmába utazgatunk egy kicsit.

 

Parfümöket már az ókori Egyiptomban is használtak. Azok még állati eredetűek voltak, napjainkban viszont már többnyire csak szintetikusan állítják elő a parfümrögzítőket. Az egyik ilyen az ámbra, mely az ámbrás cet bélrendszerében keletkező váladék. Illata édeskés, a korhadó fára hasonlít leginkább. Több mint 1500 éve ismert összetevője az illatszereknek, a legdivatosabbnak a 13. századi francia királyi udvarban számított. Állati eredetű illatrögzítő még a cibet és a mósusz, melyek pézsmaállatok mirigyváladékai. A mósusz szintetikus változata elsősorban a virágillatok kitűnő hordozója, mint a gyöngyvirág, az orgona vagy a nárcisz.

parfum1

A fixálók lehetnek még növényi eredetűek is, melyeknek három kategóriája ismert. Az egyik csoportot a gyanták alkotják, közülük legismertebb a tömjén és a mirha, melyek a drága citrusos illatokat kötik meg kiválóan. Másik kategóriát a virágolajok alkotják, amik természetesen a virágillatokhoz használatosak. Ezek leginkább az ibolya, a levendula, a jázmin és a rózsa illatokat hangsúlyozzák ki. Kevésbé ismert kategóriát a növényi olajok alkotják, melyek közé tartozik például a szantálfa vagy a vetiver, pedig már igen régóta használják őket szépítőszerekbe.

A legtöbb illatszeren szerepel egy Eu de kezdetű kifejezés, amelynek szintén három fajtája van. Ezek a jelölések arra utalnak, hogy mennyi illatanyag van a termékben. Az Eu de Cologne (EDC), más néven kölnivíz, 3-5% illatanyagot tartalmaz. Frissítő hatású, de inkább vízszerű állagú, így tartóssága – a bőr összetételétől függően – csupán 30 perc és 2 óra között mozog. Az Eu de Toilette (EDT) nem összekeverendő az angol toilet szóval, mivel nem WC illatosítót takar, hanem egy 4-10% illatanyagot tartalmazó parfümöt. Mindennapos használatra ideális, hiszen hatása hozzávetőlegesen 2-4 órán át tart. A magas illatanyagot tartalmazó parfümöt az Eu de Parfum vagy Parfume (EDP) kifejezés jelzi, melynek illata 3-5 órán keresztül érződik. Leginkább esti összejövetelekre tartják megfelelőnek, 8-15% illatanyagot tartalmaz.

Parfümvásárlás előtt a terméket letesztelhetjük teszterek segítségével, melyek illatanyaga és összetétele megegyezik az eredetivel. A parfüm illatában azonban csak akkor lehetünk biztosak, ha meleg, lágy részre fújjuk – például a csuklóra -, majd 5-10 percet várunk a megszagolással. Ennyi idő kell ugyanis, hogy az esetleges alkoholszármazékok elillanjanak, és teljesen érezhetővé váljék az illat. Eu de Toilette vagy Eu de Parfum illatszer használata esetén is az a fontos, hogy fürdés után permetezzük be vele magunkat, meleg és lágy helyen (nyak, csukló, könyökhajlat). A teljesebb hatás kedvéért pár csepp akár a frissen mosott és szárított hajra is mehet.

parfum2

Az illatszerek rendkívül egyedivé tesznek bennünket, hiszen a különböző anyagok a bőrrel érintkezve máshogy viselkednek. Zsírosabb hatású bőrön a fűszeres, aromás illatok például nem annyira hangsúlyosak. Összességében elmondhatjuk, hogy nincs egy olyan illat sem, ami ugyanúgy viselkedne minden bőrtípuson. Nem kell tehát attól félnünk, hogy ugyanolyan illatunk lesz, mint valaki másnak.

Még egy fontos ismeret lehet a kiszerelés, melyet többnyire milliliterben és egy angolszász térfogat mértékegységben, fluid ounce-ban, vagyis folyadék unciában szoktak megadni. Utóbbi rövidítése a fl. oz., 1 folyadék uncia hozzávetőlegesen 30 ml-nek felel meg.

Az illatszerekre is igaz az, hogy mindenki vágyik rájuk, de az ünnepek előtt már nem feltétlenül adunk ki értük pénzt. Ha tudjuk, hogy ki milyen illatot vagy márkát szeret, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ajándékként telitalálat lehet egy parfüm.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!