Ünnepi színek

A karácsony hagyományos színei a piros, a zöld és az arany, de mindezek mellett természetesen évente változik az aktuális divat.

 

A legtöbb ember számára vannak olyan karácsonyi holmik, amiknek különleges jelentőségüknél fogva előre meghatározott helyük van (az ünnepi asztalon, a karácsonyfán). Ezek lehetnek örökségül maradt karácsonyfadíszek, gyertyák vagy akár tányérok is. Sokan tradicionálisak vagyunk, ha az ünnepről van szó, ragaszkodunk a jól bevált ételekhez és a programterv is nagyjából ugyanaz minden évben.

unnepi-szinek1

Mások számára a karácsony külön procedúra, hiszen változatos menüvel és színekkel szeretné megörvendeztetni önmagát és szeretteit. Ezek az emberek már december első heteiben elkezdik tervezni a karácsonyfa színeit, az ünnepi menüt és az ajándékokat.

A klasszikus piros többnyire halványzölddel vagy kivizölddel számít igazán divatosnak, de ebben az évben kombinálhatjuk smaragd- vagy akár méregzölddel is. A piros-arany kombinációt is feldobhatjuk zöld vagy akár fehér díszekkel is, így már sokat tettünk azért, hogy karácsonyfánk divatosabb legyen (persze csak, ha ez a célunk).

Ha követjük a trendeket, akkor számon tartjuk, hogy az utóbbi időkben nagyon divatos a fehér szín, amit kombinálhatunk királykékkel vagy ezüsttel, de akár állatmintás üvegdíszekkel is. Ha viszont igazán elegáns hatást szeretnénk elérni, akkor pezsgőszínt válasszunk hozzá. A pezsgőszínű középterítő a fehér abroszon igazán szemet gyönyörködtető látvány, ehhez a tökéletesen illik a kék vagy fehér étkészlet a szélén arany csíkkal. A karácsonyfán a pezsgő vagy halvány arany szín önmagában is megállja a helyét, de feldobhatjuk sötét barna illetve bronzos árnyalatú díszekkel is.

unnepi-szinek2

Igazán modern összeállítás még a ciklámen arannyal. Itt arra kell ügyelni, hogy a két színből hozzávetőlegesen ugyannyi kerüljön a fára. Alapanyagát tekintve szóba jöhet üveggömb, papírdísz vagy girland. Természetesen, ha igazán különlegesek és mégis nőiesek szeretnénk maradni a karácsonyfa díszítésénél, akkor szerezzünk be rózsaszín díszeket. Ezekből is különböző árnyalatok vannak, de a fenyőn inkább a sötétebb tónusai mutatnak jól, esetleg a világos bordó.

Díszeink készülhetnek természetes anyagokból is, ezeket inkább a nagy divatnak számító műfenyőkhöz ajánljuk. A széna- és szalmafonatok barnás-sárgás árnyalatúk miatt tradicionális megjelenést biztosítanak, így a fenyőfánkról sem mondja meg senki, hogy nem élő. A fa vásárlás természetesen minden esetben ízlés dolga. Van, aki ragaszkodik a természetes vágott fenyőhöz, mert szereti semmivel sem pótolható illatát, míg mások a természetvédelemre hivatkozva ragaszkodnak a műfenyőhöz. Érdekes módon azonban egy 2013-as kutatás bebizonyította, hogy a műfenyők sokkal inkább természetrontó hatással bírnak, hiszen azok az anyagok, amikből készülnek, nem bomlanak le, szemben a természetes fenyőkkel, amit pont karácsonyra nevelnek, és vágnak ki, majd hasznosítanak újra.

Akár szeretjük követni a divatot, akár a hagyományokat tiszteljük, ne felejtkezzünk el arról, hogy a karácsonyfa és az ünnepi asztal nem a saját örömünkre készül. Ezek a dolgok mind csak tartozékai, kiegészítői az ünnepeknek, de az, ami igazán lényeges a szívekben dől el.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!