Mesterséges barnító – A szolárium

Folyamatosan változnak az elképzelések arról, hogy mi a szép, mi tetszik a férfiaknak. Volt idő, amikor a nők púderekkel fehérítették magukat, hogy bőrük még hamvasabbnak tűnjön. Manapság azonban a bronzos, barna bőr a divat télen-nyáron.

 

Nyáron minden nehézség nélkül barnulhatunk, ameddig csak szeretnénk a napsugarak segítségével, ősszel és télen viszont más módszerekhez kell folyamodnunk az áhított árnyalat elérése érdekében. A leggyorsabb és legkedveltebb megoldás a szoláriumozás, amelynek vannak előnyei és hátrányai is.

Pozitívumok

Kutatások kimutatták-bár enélkül is tudjuk-, hogy a szervezetnek szüksége van fényre, D-vitaminra. Amennyiben nem jut elegendő D-vitamin a szervezetbe, idős korban nagyobb lesz az esélye a csontritkulás, szív-valamint érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Ez a vitamin segít az influenzát legyőzni, valamint immunrendszer erősítőként is nyilván tartják. Az UV fények hatására képződő hormon nélkül a szervezet nehezebben dolgoz fel más vitaminokat is. Télen nehéz pótolni a D-vitamint, de heti pár perc szoláriumozással feltölthetjük szervezeteink készletét.

szoli

Negatívumok

A túlzott, mértéktelen szolárium nagyon káros hatással van a bőrre, és elővigyázatosság hiányában a szemet is károsítja. Jelentősen felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát, valamint a pigmentfoltok hirtelen megjelenéséhez vezethet, ezeket a tüneteket pedig rendszeres testápoló használatával sem lehet csökkenteni. A szoláriumozás a bőrrák kialakulásának legfőbb oka, ezt bizonyítja, hogy az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a melanómás megbetegedések száma.

Szolárium: Igen vagy nem?

Azok a nők, akiknek nagyon fontos a barnaság, járhatnak szoláriumba bizonyos feltételek betartása mellett. Bőrgyógyászok szerint az évi 50 szolárium látogatás még normálisnak, és az egészségre kártalannak tekinthető. Sőt, léteznek olyan esetek is, amikor kifejezetten ajánlott meglátogatni a szépségszalonokat.

A legfontosabb szabály, amit mindenkinek be kell tartani, hogy két alkalom között el kell telnie minimum 48 órának! Vitatott, hogy egyszerre mennyi időt lehet a gépben tölteni, hiszen ez függ a bőrtípustól és barnulásra való hajlamtól is. Minden esetre első alkalommal a legrövidebb időt tanácsos választani, így biztosan nem leégés lesz az eredmény.

A férfiak a természetes, napbarnított hatású bőrre esküsznek, ezért sem és az egészség megőrzése érdekében sem ajánlott ropogósra sütni magunkat a szoláriumban!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!