Szilveszteri babonák

Az év utolsó és első napjához kötődik a legtöbb népi hiedelem. Ezek leginkább az ételekben nyilvánulnak meg, így most összefoglaltuk, mit nem szabad enni, és mit kötelező fogyasztani szilveszterkor.

Az év utolsó napján, ha buliba is indulunk, nem árt bőségesen vacsorázni. Ilyenkor tilos sertést enni, ellenben szabad szárnyast. A baromfifélék mindent elkaparnak, ezért a lezárást és a befejezést szimbolizálják. Ilyenkor is kerüljön az asztalra a rétesből, ami hosszú és boldog életet biztosít az elfogyasztóinak a népi hagyomány szerint. Továbbá szokás volt még különböző jóslásokat és jövendöléseket is folytatni, például a tollas pogácsa sütését vagy az ólomöntést.

A következő év első napjához sokkal több babona kapcsolódik. Kötelező volt például malacot enni, ami előtúrja a szerencsét, így sikert ígért. A malac húsa rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg A, D és B vitaminokban valamint niacinban. Ezek hiánya pedig fáradékonyságot és álmatlanságot is okozhat. A napi fehérje szükségletünk jelentős részét 5-6 dkg sertés hús is pótolja. A húsok tehát a kiegyensúlyozott és változatos étrend elengedhetetlen részét képzik, fogyasztásuk rendkívül fontos kamaszkorban, amikor a szervezet növésben van.

A pénz alakhoz hasonlító lencse, bab, borsó, sőt egyes helyeken a rizs is a bőséget és gazdagságot szimbolizálja. A hüvelyesek ismertek antioxidáns hatásukról, valamint vértisztítók, így eltávolítják a szervezetből a felgyülemlett méreganyagokat. A lencse a laktóz, érzékenyeknek segít, hiszen megköti a szervezetben a tejcukrot, így elkerülhető vele a szervezet kellemetlen válaszreakciója, a hasmenés. A borsó ezzel szemben magas szénhidrát tartalma miatt nem ajánlott a cukorbetegségekben szenvedőknek, de kiváló vitamin forrást jelenthet, és a burgonyával megegyező kalória mennyiséget. A zöldbab, vagy tarkabab elősegíti a bélrendszer tisztulását, hiszen szélhajtó hatású, valamint víz és vizelet hajtó hatása is ismert, ezzel együtt pedig magas inulin tartalma miatt cukorbetegség tüneteinél kifejezetten ajánlott. Hatását fokozza a cickafarkfű, csalánlevél és az üröm.

A hagyományos rétesek, mint mákos, diós, túrós, almás vagy meggyes meghosszabbítják az életet és távol tartják a betegségeket, de nem volt szabad kivinni a házból, mert akkor hatásai ellentétesre fordulnak. A hiedelem szerint minél gazdagabb a töltelék a rétesben annál gazdagabb lesz a kamra, tehát ha széles a rétes, akkor nem fognak a háziak hiányt szenvedni az újesztendőben.

A hal egészséges étel, de mi magyarok nem igazán szeretjük. Pedig január elsején, ha fordítva, vagyis a farkánál kezdjük el enni, akkor távol tartjuk magunktól a balsorsot, sőt ha hihetünk a népi mondánknak, akkor a halált is. A szupermarketekben kapható tengeri halakat könnyű elkészíteni és ízletesek is, kiváló Omega 3 zsírsav valamint vitamin források. A zsírosabb halak bővelkednek A és D vitaminban, ezek mellett tartalmaznak B6 és B12 vitamint is. Az omega3 zsírsavak többszörösen telített egészséges zsírsavak, amelyek a vérnyomás csökkentésével rendben tartják a koleszterin szintet, és javítják a keringést. Javítják a memóriát, csökkentik azoknak a betegségeknek a valószínűségét, amelyek elbutulással járnak, például az Alzheimer kórét. Az édes vízi halak is egészségesek, de nem annyira ízletesek, pedig kicsivel több odafigyeléssel hasonlóan finoman elkészíthető, mint egy tengeri hal. Az orvosok azt tanácsolják, hogy egy hónapban legalább háromszor fogyasszunk halat, leginkább a lazac, tőkehal és szardínia egészséges.

Mit igyunk?

Az újévet pezsgővel szokás köszönteni, egy angliai kutató 2010-ben összegyűjtötte a szilveszter hagyományos italának jótékony hatásait. Eszerint ér erősítő, vérnyomás serkentő és csökkenti a szívbetegséget. Jeremy Spencer ellenben hangsúlyozta, hogy ezek a hatások csak kismértékű – egy, két pohárnyi – pezsgő fogyasztásával érhető el.

Természetesen sok más babona és népszokás tartozik az újév első napjához, általánosságban azonban elmondható, hogy minden felsorolt élelmiszert sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk, mint ahogy megszoktuk. Ha szeretnénk fogadalmat tenni az újévre, akkor legyen az, hogy egy kicsivel többet foglalkozzunk önmagunkkal és igyekszünk egészségesebbek, lenni.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!