Karácsonyi szokások a világban

A karácsonyhoz kapcsolódóan szerte a világon más és más szokások alakultak ki, így most belepillantunk különféle népek szokásaiba.

A karácsonyi ünnephez hasonló események már léteztek az egészen korai időkben is. Ilyen volt például a téli napforduló, Mithrász ünnepe, vagy az ókori Rómában Szaturnusz isten ünnepe. Ezeken az alkalmakon táncos összejöveteleket tartottak az egész birodalomban. A Kr. u. 3. században a pogány ünnepségeket kezdte egyre jobban kiszorítani, majd teljesen fel is váltotta a Jézus Krisztus születéséről megemlékező karácsony.

A karácsony története a Bibliában mind a négy evangélista szerzőnél megtalálható, legrészletesebben talán Lukács apostol ír róla. Eszerint Szűz Mária méhében a Szent Lélek által fogant meg Jézus. Vőlegénye, József hűtlenség gyanúja miatt el akarta hagyni Máriát, azonban Isten elmondta neki álmában, hogy Mária őszinte volt hozzá, és nem csalta meg. Ezt követően népszámlálást írtak ki az egész birodalomban, ezért mindenkinek a születési helyére kellett mennie. József és várandós felesége tehát elindultak a júdeai Betlehembe, de mire odaértek már sehol sem volt számukra hely és a szülés ideje is nagyon közel volt. A kisded ezért jött végül egy istállóban a világra, ahová aztán pásztorok és napkeleti bölcsek jöttek tiszteletüket leróni. Heródes, Júdea helytartója azonban hatalmát féltve meg akarta öletni a kis Jézust, ezért aztán Názáretben kellett felnőnie. Ez a Szenteste története.

A karácsonyfa állításának előzményeit a germán törzseknél kell keresni. A téli napforduló ünnepén örökzöld ágakat díszítettek a természet előtt tisztelegve, de arra egészen a XVII. századig kellett várni, hogy az első karácsonyfát Németországban felállítsák. Egy 1660-as feljegyzés szerint akkor állítottak először örökzöldet a lakásokban karácsony táján, ez a szokás azonban még az 1800-as években is furcsaságnak számított. Magyarországon a 19. század közepe tájától kezdtek karácsonyfát állítani, melyet többnyire dióval, almával vagy különböző mézeskalácsformákkal díszítettek. Később már textilt és csillagszórót is használtak, meg persze az igazi magyar találmányt, a szaloncukrot. Az elődjeként számon tartott fondant cukorkát viszont a franciák készítették a XIV. században.

A németek imádják a hagyományokat és ünnepelni is nagyon szeretnek. Karácsonyra az egész lakást feldíszítik, az ablakokba égősort tesznek, az ünnepi asztalra pedig Betlehemes díszt. Az ajándékokat a Weihnachtsmann, vagyis a télapó rakja a fa alá. Érdekes viszont, hogy más német ajkú területeken – például Ausztriában – december 6-án ajándékoz a télapó, december 24-én a gyerekek a Jézuskát várják. A hagyomány szerint csak azután léphetnek abba a helyiségbe, ahol a karácsonyfa áll, ha meghallották az ünnepi csengőszót.

Angolszász szokások

Nagy Britanniában és Amerikában az év legfontosabb ünnepe a Christmas. Az utcák és terek ilyenkor ünnepi díszbe és fényárba borulnak. A Trafalgar téren hatalmas karácsonyfát díszítenek fel, melyről az a hír járja, hogy ez még mindig az a fenyő, amit a norvégok ajándékoztak a briteknek a II. világháborús segítségükért. Christmas Eve-kor, vagyis 24-én a családok együtt vannak, és tradicionális ételeket esznek. Másnap az anglikánok elmennek a templomba, és ekkor ajándékozzák meg egymást. Elmaradhatatlan esemény még Angliában a királynő ünnepi beszéde is, amit a televízió közvetít. Amerikában a hagyomány szerint a Santa Claus hoz ajándékokat a gyermekeknek december 24-e éjszakáján, melyet aztán 25-én reggel bontogathatnak ki.

Európa

Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában Szenteste a Télapó teszi a kitisztított cipőkbe a karácsonyi meglepetéseket. A Skandináv országokban a karácsonyi manók tréfálják meg az embereket, míg Európa más területein, például Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban vízkeresztkor, vagyis január 6-án ajándékoznak. Ekkor gyűlnek össze a családok is egy közös ebédre.

Afrika és Új-Zéland

Azokon a területeken, ahol a karácsony nyár közepére esik – például Afrikában vagy Új-Zélandon – ott is összegyűlik ilyenkor a rokonság, de inkább szabadtéri partikat csinálnak, grilleznek és beszélgetnek. Többnyire nem állítanak karácsonyfát sem, egyszerűen azért mert nem praktikus.

Ezzel a cikkel kívánunk minden kedves Olvasónknak békés és boldog karácsonyt!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 3 Átlag: 5

Szólj hozzá!