Szőrmentén

Szerintem nincs olyan ember, aki számára ismeretlen lenne Szörnyella de Frász és a 101 kiskutya története. A gonosz, gazdag nő pöttyös bundát szeretne, ezért elrabolja a dalmatákat, ám természetesen porszem kerül a gépezetbe, és meghiúsul a terve. Happy End.

Állatvédelem?

Már gyermekkorban is az állatvédelemre sarkallnak bennünket a mesék és családi filmek által. A felnőttek világában viszont meglehetősen megoszlik a vélemény a szőrmebundákkal kapcsolatban. Az állatvédők szerint büntetni kellene a szőrmeiparban dolgozókat, hiszen ők a felelősek ezeknek az állatoknak a haláláért. Akik megvásárolják ezeket a termékeket nem osztják a tüntetők véleményét. Nekik az a kabát, vagy az a sapka csak meleg, puha és praktikus kiegészítő. Végül is mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit visel.

Honnan származnak hazánkban a szőrmebundák?

A szőrméből készült kiegészítők és ruhadarabok stílusos és kapós árucikkek. Igazságot tenni a két tábor között szinte lehetetlen, és őszintén szólva az interneten is elég egyoldalúan állnak hozzá ehhez a témához. Kicsit utána olvasva a következő dolgokat tudtam meg. A hazánkban kapható szőrmebundák elenyésző része származik Európából, inkább Ázsiából exportálják őket. Sokan úgy gondolják, hogy a bundák csak rókából, bárányból, nyúlból vagy nyércből készülnek, azonban van köztük medve, leopárd, farkas, vidra, oposszum, mókus, kutya, macska, sőt még patkányszőrme is.

A XXI. században a kereslet és a kínálat határoz meg mindent. Az állatvédők sztrájkolhatnak, tüntethetnek amíg bele nem őszülnek, de amíg az embereknek szükségük van ezekre a ruházati termékekre, nem valószínű hogy sikerrel járnak. Kedvenc színész- és énekesnőink drágábbnál drágább szőrmékben sétálgatnak fel-alá a vörös szőnyegen hidegebb napokon. Madonna, Jennifer Lopez, Lady Gaga, a Született feleségek Gabrielle-je, és Mrs. Beckham is rendelkezik egy-egy szép darabbal. Velük mi a helyzet? Például Lady Gagát támadja a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), mert először egy nagyon drága bundában jelent meg, ezután pedig egy húsból készült „ruhában” feszített újságok címlapjain. Azért háborodott fel a szervezet, mert Gaga egy időben még az ő oldalukon állt. A PETA különböző óriásplakátokkal kampányol. Ezekre a feladatokra általában azokat a hírességeket kérik fel, akik az állatvédelem mellett vannak, és nem félnek ledobni ruháikat.

Úgy gondolom, hogy a bunda téma nyitott kérdés marad még éveken keresztül. Mindenki döntse el magában, hogy milyen értékeket, és ruhadarabokat szeretne (kép)viselni. Azt azonban tudatosíthatjuk magunkban, hogy bár régen valójában nem volt más út: számos élőlénynek kellett azért meghalnia, hogy az ember öltözködni tudjon, mely által meg tudta magát védeni a környezettől, az időjárástól. Napjainkban viszont már nem ilyen fontos a cél, és emellett is túl sokat ártunk a természetnek, így érdemes mérlegelni a dolgokat.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 5

Szólj hozzá!