A bőrtípus meghatározása

Sokan nem tudják, hogy milyen a bőrtípusuk, ezért nem is a megfelelő krémeket, szérumokat, kozmetikumokat használják a bőr karbantartására. Neked milyen a bőrtípusod?

 

Normál bőrtípus

Nagyon szerencsések, akiknek ebbe a csoportba sorolható a bőrtípusuk. Lényegében az ilyen bőr problémamentes, hiszen a víz-és zsírtartalom megfelelő egyensúlyban van egymással. Emiatt nem keletkeznek pattanások az arcon, legfeljebb néhány mitesszer az orr környékén, de ez sem jellemző. Tapintása bársonyos, egyenletes színű és zárt pórusú bőr tartozik a normál típusba. Ha a normál bőrt szeretnéd ápolni, tudnod kell, hogy ez esetben a szinten tartás a cél. Persze nem szabad elhanyagolni, de a túlzásba vitt krémezés később szárazságot okozhat.


Száraz, zsírhiányos bőrtípus

Ha úgy látod, hogy matt színű a bőröd, valamint sokszor érzed azt, hogy húzódik, akkor a te bőröd száraz. Ilyenkor a faggyúmirigyek nem termelnek elegendő faggyút és a szaruzsír is kevesebb annál, mint ami normális lenne. A szaruzsír a bőr vízmegkötő képességét befolyásolja. A zsírhiányos bőr lehet mérsékelten, vagy fokozottan száraz.

A mérsékelten vízhiányos bőr, matt, de üde színű, szeles időben hajlamos  a kipirosodásra. Pattanások, mitesszerek nem jellemzőek, a bőr rugalmas. Gyakran látható rajta púderszerű hámlás, tapintása kicsit érdes.

arcbor

A fokozottan zsírhiányos bőr, sokban hasonlít a mérsékelt változatúra. Matt hatású, nem jellemző a mitesszer képződés rá, a bőr rugalmasnak mondható, ám korpázóan hámlik, rosszul viseli a szappant és a vizet, valamint az időjárási viszontagságokat. Jelentkezhet égő, viszkető, húzódó érzés.

A száraz bőr ápolásánál a lipidréteg pótlása a cél, ezért kicsit zsírosabb készítményeket vásárolj.

Olajos, zsíros bőrtípus

Fénylő, olajos kinézetű, zsíros tapintású, síkos érzetű. Az ilyen bőrrel rendelkezők arca általában reggel, ébredés után már egyből zsíros kinézetű, mert az éjszaka folyamán kiül a faggyú a bőr felszínére. Jellemzői: tág pórusok, az áll és az orr környékén előfordulhatnak hajszálerek, mélyen ülő mitesszerek. Ez a bőrtípus nagyon rugalmas, ezért az öregedés jelei is a megszokottnál később fognak jelentkezni. Gyakran a mozgáshiány, a túl fűszeres ételek állnak kialakulásának a hátterében, de ez lehet örökletes is. Kordában tartásához moss arcot naponta többször szappannal, hiszen lúgos kémhatása szárítja a bőrt.

Vegyes bőrtípus

Zsíros T-vonal és száraz orcák. Ez a két dolog jellemzi leginkább az ilyen bőrtípust. Elmondható, hogy az emberek többsége ilyen bőrrel rendelkezik. Az a legfontosabb, hogy megteremtsd az egyensúlyt a száraz és a zsíros részek között.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!