A legnépszerűbb őszi gyümölcsök jótékony hatásai

Őszi gyümölcsök telis-tele különböző vitaminokkal

Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy a hidegebb hónapokban is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Mostani cikkünkben az őszi gyümölcsök szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól olvashattok.

Alma

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkalAz almát már az ókorban is gyógyhatása miatt fogyasztották, több fajtáját nemesítették ki. Ez volt az első orvosság, amit a megbetegedett embereknek adtak. A sápkórosoknak (vérszegénység) olyan almát adtak, amibe a fogyasztás előtt vasszögeket szúrtak. Az érzéki szerelem, az eredendő bűn és a megtermékenyülés szimbólumának is tartották egyben. Ismert volt még hasfogó hatásáról, illetve vérhasban, tífuszban szenvedő betegeknek is ezt adták. A középkorban a pestisben szenvedő betegeket is almával igyekeztek gyógyítani. A modern orvostudomány is felismerte a jótékony hatását az emésztési zavarokra, valamint a különböző gyulladásos folyamatokat kísérő lázra is ajánlják a levét. Az almában található pektin elősegíti a bélmozgást, és megköti a szervezetben a nehézfémeket, ezért kismamáknak kifejezetten jót tesz napi egy alma.

 

Körte

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

 

Körtét alkalmaznak a reuma, illetve a köszvény kezelésére, savtalanító hatásából adódóan pedig epebántalmakra is igen hatékony lehet egy körte-kúra. A benne lévő kalcium szabályozza a vérnyomást, serkenti a vérkeringést, és hozzájárul a csontozat felépüléséhez, ezáltal csökkenti a csontritkulást. Ismert továbbá méregtelenítő hatásáról, így hasznos segítség lehet a hólyaghurut kezelésében. A befőzött körte jó szolgálatot tehet a gyomor- és bélhurutban, magunkhoz vehetjük akár gyümölcssaláta formájában is.

 

Szőlő

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

A szőlő nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb őszi gyümölcsökök közé. Mézédes ízének köszönhetően nem csak finom, de nagyon egészséges is. Rengeteg antioxidást tartalmaz, úgynevezett polifenolokat, amelyek segítenek a rák megelőzésében. Ugyanakkor csökkenti a szívinfarktus esélyét és segíti az emésztést. Fejfájás és migrén esetén pedig kiváló természetes orvosság.

 

Gránátalma

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

Nem annyira ismert gyümölcs a gránátalma, pedig segíthet a fogyásban, mert csökkenti az éhségérzetet és elindítja a szervezet zsírégető folyamatait. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, továbbá egyes rák típusok így a tüdő- és veserák kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. Jó hatással lehet még a különböző köröm- és bőrproblémákra pakolás formájában.

 

 

Füge

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

A füge szintén az őszi gyümölcsök csoportjába tartozik, melyet elsődlegesen az inzulin szinten tartása miatt kedvelnek a cukorbetegek. A betegség korai szakaszában sokat segíthet, a gyógyszer szedését is meggátolhatjuk rendszeres fogyasztásával. A fügéből készült arcpakolás kiváló segítség a pattanások, szemölcsök és egyéb bőrproblémák kezelésében, valamint segíthet a bárányhimlő okozta kellemetlen, sőt sok esetben viszkető, égő foltok gyorsabb elmulasztásában. Csökkenti az arcbőrünk ráncainak mélységét, melytől az fiatalabbnak hathat.

 

Kökény

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

Igazi őszi gyümölcs a kökény, hiszen a hűvös, szeles időszakokban virágzik, termése októberben szedhető. Ismert vizelet- és hashajtó, segíthet a hólyaghurutban és székrekedésben szenvedőknek. Ezen felül méregtelenítő és vértisztító hatással is bír. Kiváló likőr készíthető belőle, ha már kicsit megcsípte a dér, mert így az eredetileg savanykás íze édeskésebbé változik. Cickafarkfűvel és orbáncfűvel keverve tisztítja a vesét is. Ezt a kék bogyót nem csak nyersen fogyaszthatod, feldobhatod vele húsos receptjeidet. Ezenkívül kiváló C-vitamin forrás, amire nagy szükséged lehet a hidegebb hónapokban.

 

Vörös áfonya

Őszi gyümölcsök tele vitaminokkal

A vörös áfonyát nem csak felfázáskor hívhatjuk segítségül. Igen magas a C-vitamin tartalma, emellett antioxidánsként is használhatjuk, csökkenti a koleszterin szintet, és segít lelassítani az öregedés folyamatait. Javíthatja a memóriát, valamint csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Felhasználhatjuk dzsemekbe, lekvárokba, de kissé savanykás íze miatt passzolhat a vadhúsok mellé is.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 4 Átlag: 4.3

Szólj hozzá!