A hideg kéz titkai

A téli hidegben gyakran érezhetjük, hogy hidegek a kezeink, a lábaink, akár az orrunk is. Ez a jelenség azért van, mert a szervezet törekszik a létfontosságú szervek fűtésére. Vannak okai a végtagok téli lehűlésének, és vannak okai a folyton hideg kezeknek és lábaknak is. Lássuk!

 

A kezeket és a lábakat nagyon sok ér alkotja, melyek a hidegben összeszűkülnek. Fagyos időben a végtagok hűlnek le a leghamarabb, ez visszavezethető arra is, hogy ezeken a területeken van a legkevesebb zsírszövet. Nagy felületük miatt hamar adják le a hőt, ezért is „szenvednek” a nők télen ettől a problémától. Szervezetükben kevesebb az izom, mely gondoskodna a folytonos hőről. Vannak más okai is annak, hogy a nők miért fáznak hamarabb. A hormonháztartás, és az alacsonyabb vérnyomás is szerepet játszanak ebben a dologban, valamint az az általános tény is, hogy a nők fázósabbak.

hideg kez

Az állandóan hűvös végtagok komoly betegséget is jelezhetnek, jelen lehet kötőszöveti,-és keringési betegség, valamint hormonzavar is. Azonban meg kell jegyezni azt is, hogy lelki problémák is állhatnak ezen gond mögött. Az erek például stressz hatására is összeszűkülnek, ezáltal a kezek és lábak fázni kezdenek, pedig a hőmérséklet nem is alacsony.

Tippek a hideg kéz ellen

Az első és legfontosabb dolog, hogy télen mindig vastagon öltözz fel. Nem elég csupán kesztyűt vinni magaddal, a sálról, kabátról és vastag, meleg zokniról se feledkezz meg! Ezen kívül a következőket teheted még a probléma mérsékelésére. Amikor teheted mozgasd át, vagy masszírozd végig az ujjaidat, ezzel serkentheted a vérkeringésedet.

A csípős ételek is fokozzák a véráramlását, ezért ezt is kipróbálhatod. Készíts ételt chili paprikával és borssal.

Ha hideg és nedves is a kezed, amilyen gyorsan csak tudod, szárítsd meg, mert a nedvesség hatására még jobban összehúzódnak az ereid!

Ezen tippek, és ötletek segítségével a téli hidegség kezelhető, de ha nem múlnak később sem a tünetek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtalálja a probléma gyökerét!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!