A védőoltásokról

A védőoltások körül az utóbbi években óriási viták kerekedtek. Egyesek népámításnak, mások szükséges rossznak tartják, így most a védőoltások témáját járjuk körbe.

 

Két éves kor alatt a gyermeket kötelezően kilencszer oltják négy különböző vakcinával, amelyek megközelítőleg tíz, többnyire kisgyermek korban előforduló betegség ellen nyújtanak védelmet. Ezek a következők: születés után az első 6 hétben, de többnyire még a szülészeten a kicsi egy BCG nevű oltást kap, ami a mycobacterium tuberculosis okozta agyhártyagyulladás és fertőző tüdőgümőkór, vagy más néven tuberkulózis (TBC) ellen nyújt védelmet. Az oltás helyén többnyire véres, gennyes hegesedés alakul ki, de ez a természetes immunreakció 4-6 hét alatt magától gyógyul. Magyarországon 1954 óta kötelező oltás, és csökkenni látszik a fertőzöttek száma, de 2013-ban még 1045 új esetet regisztráltak.

vedooltas1

A következő oltást 2, 3, 4 hónapos korban kapja a baba kis adagban, amit 18 hónaposan és 6 évesen meg kell ismételni. A kombinált oltás neve DTPa+IPV+Hib, vizsgáljuk meg ezt egy kicsit alaposabban. A DTPa már szintén kombinált oltóanyagra utal, ami torokgyík, tetanusz és szamárköhögés ellen nyújt védelmet. Az IPV elnevezés egy ínaktivált poliovírusra utal, ami gyermekbénulást jelent. A gyermekbénulás először 1952-ben nőtte ki magát járvánnyá az USA-ban, ekkor indult meg a betegség alapos vizsgálata. Először az úgynevezett Sabin cseppet adták megelőzésre, majd a XX. század végére már elérhető volt az oltóanyag, amelynek sikerült visszaszorítania ezt a veszélyes betegséget. Ma már az Európai Unió Járványügyi Bizottsága Európát poliovírus-mentes zónának tekinti. A Hib elnevezés egy mozaikszó, ami a bakteriális agyhártyagyulladásra utal, ez a legsúlyosabb betegség, amire ismert és sikerrel alkalmazott az oltóanyag, megelőzés céljából.

A baba 15 hónapos korában kapja az MMR nevű oltást, ami szintén egy kombinált oltás. Kanyaró, mumpsz, illetve rózsahimlő (rubeola) ellen véd. Jelenleg ez az egyik legnagyobb rizikófaktorral járó oltóanyag. Az oltást követő két hétben előfordulhat mindhárom betegség kialakulása enyhe tünetekkel, többnyire mérsékelt láz, rossz közérzet, étvágytalanság és apró piros pöttyök formájában. Ez csak annyit jelent, hogy a szervezet immunrendszere kialakította a védelmet, a tünetek 3-4 nap alatt spontán gyógyulnak. 2013-ig ez a három oltás volt kötelező minden kisgyermeknek, 2014-től azonban a pneumococcus elleni védőoltás is felkerült a kötelezően adandó védőoltások sorába. A baktérium a Streptococcus baktérium törzsek csoportjába tartozik. Ezeket a baktériumok, élősködők és minden ember hordozza. Olyan bakteriális megbetegedések okozói, mint a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, középfülgyulladás vagy az arcüreggyulladás.

A tértítésmentes, kötelező védőoltások mellett léteznek ajánlott védőoltások is, de ezekért már fizetni kell. Öt ilyen védőoltás van: az első, amit kiemelnénk a meningococcus baktérium elleni védőoltás, mely a járványos agyhártyagyulladás okozója. Ez jelenleg Magyarországon halálos betegség, nagyon kevesen élik túl a megfertőződést, ezért minden 2 évesnél fiatalabb gyermeknek javasolják a gyermekorvosok a védőoltást. A második a HPV elleni oltás, amely 12-14 éves lányoknak adható a szülő kérésére, mely a méhnyakrák ellen nyújt nagyobb védelmet. Ettől függetlenül szexuálisan aktív korban ajánlatos a rendszeres szűrővizsgálat.

vedooltas2

Meg kell még említeni három szabadon adható védőoltás típust is a pontosság kedvéért, mégpedig a rotavírus és a bárányhimlő elleni védőoltásokat, illetve a kullancs-encephalitis oltást. A rotavírus leggyakrabban 6-36 hónapos kisgyermekeket támad meg, hányassal és hasmenéssel jár, a két év alatti gyermekek esetében különösen veszélyes betegség, mert az Ő esetükben nehezebb a folyadékpótlás. Ezen oltóanyagok is többnyire kis mennyiségű ellenanyagot tartalmaznak egyszerre.

A védőoltások fontosságára az orvosok különböző prevenciók keretében hívják fel a lakosság figyelmét, amelyek akár emberéleteket menthetnek, és rengeteg súlyos betegségért felelős vírus és baktérium szorult vissza ennek hála. A védőoltást tehát tekintsük egy olyan szükséges rossznak, amely arra szolgál, hogy gyermekeink egy olyan világba nőjenek fel, ahol már nem kell tartani ilyen jellegű vírusoktól.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!