Gyakran elkövetett öltözködési hibák télen

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy az utcán, a plázában vagy ahol sok ember megfordul, észrevett egy olyan ruha összeállítást, amit nem bírt ki csodálkozás vagy éppen nevetés nélkül.

 

Ez akár kapkodásból is adódhat, de lehet a háttérben némi ízlésficam, vagy nem éppen realisztikus önértékelés. Sokan úgy vélik, bármi jól áll rajtuk, vagy egyszerűen csak nem akarják megtagadni maguktól az éppen aktuális trendet. Ezekkel a gondolatokkal csak az a probléma, hogy egyrészt nem mindenkin mutat jól az összes ruhadarab, és mivel a divat folyamatosan változik és nagyon tág, így bárki találhat alkatához illő, ám divatos ruhákat. Nem azzal van probléma, ha valaki teltebb, hanem ha túlzottan testhez simuló, nem elég masszív ruhákat vesz fel. Egy vékonyabb cicanadrág nem feltétlenül néz ki jól molettebb hölgyeken, hiszen az minden bőrhibát (cellulit, egyéb bőregyenetlenségek), testsúly felesleget kiemel, főleg akkor, ha helytelenül nadrágként hordják, nem pedig egyfajta harisnyaként. Ellenben az alkathoz leginkább passzoló farmernadrág, ami tartást is ad viselőjének, sokkal esztétikusabb látványt tud eredményezni, de mégis ugyanolyan divatos, mint egy leggings.

telibaki1

A télikabát megválasztása sem mindegy. Egyrészt ügyelni kell arra, hogy menjen a cipőhöz, táskához, sálhoz, kesztyűhöz és sapkához legalább színben és mintában, de ha az anyagokat is igyekszünk összeegyeztetni, már nyert ügyünk van. Ezen felül még a kabát hosszára is külön figyelmet kell szentelnünk. Például, ha a kabát csak épp, hogy fedi derekunkat, de mi hosszított felsőt veszünk fel, az érdekes összhatást eredményez. Tegyük fel a kabát alól kilógó felső piros, a kabátunk viszont lila, akkor kifejezetten szembántó lehet a végeredmény. Az is nagyon furcsán mutat, ha kabátunk alja kicsit feszesebb, de az alóla kilógó felső lazább, hiszen össze-vissza fog tekeredni a felső alja. Ezt persze könnyedén elkerülhetjük, ha eleve hosszabb téli kabátot választunk, és egyben olyat, ami alá kényelmesen tudunk öltözni.

Télen felejtsük el a rövid szoknyákat, de nem csak az időjárási viszontagságok miatt. Ha a kabát alól ki sem látszik a szoknya, igen csak félreérthető, kellemetlen helyzeteket eredményezhet. A rövid darabok mindenképpen meleg, nyári napokra valók, nem pedig mínuszokra. Ebben az időszakban döntsünk a legalább térdig érő szoknyák mellett, melyek munkahelyen és iskolában is sokkal inkább megállják helyüket.

telibaki2

Az alacsony nőkre pedig külön szabályok érvényesek. Habár már egyre kevesebb fordul elő, de azért még mindig látni térd alá élő kabátokat, melyeket 165 cm-es testmagasságig tilos viselni. Az ilyen hosszú kabátok csak még inkább összenyomják az alkatot, kissé tömzsivé is alakítva azt, így 180 cm alatt nem tanácsos hordani őket. A nagyon hosszúszárú csizmákkal ugyanez a helyzet. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogyha nem születtünk hosszú lábakkal, akkor ne is álmodjunk hosszúszárú cipőkről. Sokszor már-már nevetségesen tud kinézni egy aprócska nő, óriási cipőkkel. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor télen is topánkában kell járni! Bőven van választék a lábszár-középig érő csizmákból, bakancsokból is, melyek strapabíróságban, divatos megjelenésben és melegségben ugyanazt nyújtják, mint néhány centivel nagyobb társaik.

Lényeges, hogy már vásárláskor tudjunk előre gondolkozni, és ne vegyünk meg olyan darabokat, amiket nem tudunk mihez felvenni. Vagy vegyünk hozzá egy egész szettet, vagy ne vegyük meg, de hozzá nem illő darabokhoz semmiképp se viseljük őket a későbbiekben. Az öltözködés sajnos sok szempontból nehéz, hiszen egyfelől meg akarunk felelni a trendeknek, másfelől viszont nem szeretnénk szétfagyni sem. A feladat viszont korántsem lehetetlen, csak kicsit több koncentrációt igényel.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 2

Szólj hozzá!