A nők álomkiegészítője: az igazgyöngy

A gyöngyök összetételüknek köszönhetik szépségüket, szépségüknek pedig népszerűségüket. Minden nő ékszeres dobozában kötelező darab egy gyöngysor. Mostani cikkünkben megosztjuk a gyöngyök felépítésének, összetételének titkait.

 

Laboratóriumi vizsgálatok és kutatások kimutatták, hogy a gyöngyök szerkezete megegyezik a kagylók héjának összetételével. A tudósok a következő értékeket kapták: szénsavas mész 91,72%-ban, szerves anyag 5,94%-ban, víz pedig 2,23%-ban alkotja, mely csupán 0,11% veszteséggel jár. Édesvízi kagylók a legtöbb esetben még mangán nyomokat is tartalmaznak. A gyöngy rétegeiben felismerhető a konhin, az oszlop és a gyöngyházréteg, melynek vastagsága nagyjából 0.0005-0.002 mm. A konhin a pikkelyek között vékony ragasztóként funkcionál, a pikkelyek réteges felépítése pedig a gyöngy fényét alakítja ki. A nők csodálatát a gyöngyök fénye, színe és enyhe áttetszősége váltotta ki.

Színét leginkább a felülethez közel eső konhin mennyisége határozza meg. Azok a gyöngyök, amelyek felső rétegeiben nincsen konhin, világos szürkék, kékes szürkék. Ezeket a némileg sárgás árnyalatú gyöngyöket, a kereskedők “érett gyöngyöknek” nevezik. Ha a felülethez közel konhin rakódik le, szürkés vagy barnás foltok jelenhetnek meg a képződményen. Minél kiterjedtebbek a konhinfoltok és minél közelebb vannak a felülethez, annál sötétebb színű gyöngyöket kapunk eredményként. Vékony konhinlemezkék miatt zöldes, olajos foltok alakulnak ki, a vastag, felülethez közel található oszlopos réteg pedig kékre színezi a gyöngyöt. Rejtély fedi azonban, hogy a közkedvelt rózsaszín árnyalat minek köszönhető.

A fényjáték a gyöngy belsejébe hatoló fénynek köszönhető. Minél mélyebbre hatol a fény, annál erősebb lesz a színjáték. Máshogyan érvényesül a színjáték természetes és mesterséges, erősebb és gyengébb fényben, de ez a tulajdonsága leginkább kék alapra helyezve figyelhető meg.

gyongy

Szépségét fokozza, hogy csak a legkülső gyöngyházrétegek átlátszóak, ezeket az „első minőségű” gyöngyöknek hívják. Azokat pedig, melyek átláthatatlanok és nem mutatkozik a színjáték, “éretlen gyöngyöknek” nevezik. A különböző termelőhelyeken keletkezett gyöngyök színei és színjátékai bizonyos mértékben eltérnek, ezért a nagyobb rutinnal rendelkező kereskedők, minden nehézség nélkül meg tudják határozni a származási helyet. Fekete gyöngyöket a Déli-tengernél, világoszöldeket Kelet-Indiában, fényes zöld színűeket pedig Japán partjainál kaphatunk.

Tulajdonságaik

A gyöngyök érzékenyek a savakkal szemben, de nem oldódnak fel maximálisan. A visszamaradó szerves részt csak az alkáliák oldják. A gyöngyök fajsúlya nagyjából 2,65 és 2,9 között van,  sűrűsége pedig 2,6–2,9 g/köbcentiméter. Keménysége 3,5 és 4,5 közé esik. Rugalmassága kisebb, mint az utánzatoké. Könnyen felismerhető, hogy valódi igazgyönggyel van-e dolgod, ha egy üveglapra kb. 70 cm magasságból igazgyöngyöt ejtesz, az nagyjából 40 cm magasra fog visszaugrani, míg a hamisítványok ennél magasabbra. A gyöngyök növekedése rendkívül lassú folyamat. A folyami kagylóban a gyöngyházréteg egy év alatt 0,048 – 0,052 mm-el gyarapodik.

További érdekes információkat az igazgyöngyről itt olvashattok: http://www.igazgyongy.hu/

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!