Az a bizonyos kis fekete ruha

Chanel

fekete ruhaA kis fekete ruha Coco Chanel nevéhez fűződik, ugyanis ő tervezte az első csak fekete anyagból készített egybe ruhát 1926-ban. A Vogue magazinban Chanel Ford modellnek nevezték és azt érzékeltették, hogy minden társadalmi rétegnek hordható, valamint bármilyen eseményre felvehető. Igencsak újszerű elgondolás volt fekete színt használni egy hétköznapi viseletre szánt ruhánál, hiszen 1925-ig feketét csak temetéskor, illetve két évig mély gyászban illett viselni. Tehát a fekete évszázadokig csak a gyásszal és a halállal kapcsolódott össze. Bár a fekete a mai napig a gyász színe maradt, Chanel mégis egészen új tartalmat adott ennek a sötét színnek. Hosszú pulóverszerű felsőrészt A-vonalú szoknyával ötvözött és a ruhákat a női alakhoz igazította. Így született meg az a bizonyos kis fekete ruha, ami második világháború éveiben a dolgozó nő szimbóluma lett.

Dior

Később, 1947-ben Christian Dior bemutatta legújabb kollekcióját, melyet New Look-nak (jelentése: új kinézet) neveztek el. A bemutatóján szintén nagy szerepet kapott a fekete ruha, de Dior már a veszélyes nő szimbólumaként használta a fekete színt. A ruha sziluettjét keskeny derék jellemezte, amely kihangsúlyozta a mellet és a csípőt. A szoknyarész megmaradt A-vonalúnak és féllábszár-középig ért.

A klasszikus kis fekete ruha

Audrey Hepburn

Az 1961-ben rendezett Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című romantikus vígjátékban Audrey Hepburn kapott főszerepet. A kis fekete szatén ujjatlan ruháját Givenchy tervezte, amit fekete magas sarkú, kalap és kesztyű egészített ki. Ez az elegáns tiszta fekete szett pedig annyira híres lett, hogy 2006-ban Londonban 167 millió forintért (£467 200) árverezték el. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez a darab nemcsak napjaink legklasszikusabb darabja, hanem a világ legdrágább is.

Így indult el a kis fekete ruha sikere, amely manapság már számtalan formában megtalálható az egyszerűtől a bonyolultabbig. Bárki viselheti, hiszen a fekete szín, és egy rafinált szabás jól elrejti a plusz kilókat. A gyász helyett mostmár sokkal inkább az elegancia és a stílus kapcsolódik hozzá. Férfiak és nők egyaránt hordják, hiszen a fekete szoknya és az öltöny az üzleti élet elengedhetetlen velejárója. Biztos választás akkor is, amikor tanácstalanul állunk a ruhásszekrényünk előtt és nem tudjuk, hogy mit vegyünk fel. Gyakorlatilag bármilyen alkalomra fel lehet venni, legyen az egy állásinterjú vagy egy esti parti. Éppen ezért vált a női gardrób legfontosabb elemévé.

fekete ruhák

Néhány tipp a tökéletes darab kiválasztásához és viseléséhez

Egy egyszerű fekete ruha akkor a legjobb, ha lazán követi alakunkat, nem áll el, de nem is tapad túlzottan a testünkre. Fazonban igen széles kínálat áll rendelkezésünkre. Akiknek a derekukon vagy a csípőjükön van egy kis súlyfelesleg, azoknak érdemes a derék alól bővülő fazonokat előnyben részesíteni. Ha pedig vállaink szélességét szeretnénk elrejteni, akkor válasszunk V-kivágású felsőrészt vagy halter nyakú darabokat. A fekete szín alapvetően slankít, ezért pár kilóval karcsúbbnak fogunk látszódni. Az elegáns megjelenéshez érdemes fekete színű magas sarkúval és visszafogott stílusú táskával viselni, különösképpen ha hivatalos eseményre vagyunk hivatalosak. De ha egy esti buliról van szó, akkor bátran viselhetünk csillogó kiegészítőket a kis fekete ruhánkkal. Alkalomtól függően szinte bármivel kombinálható. Ne habozzunk tehát, gyorsan szerezzünk be egy kis fekete ruhát, ami sosem fog cserben hagyni bennünket.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 6 Átlag: 4.2

Szólj hozzá!