A télen is életteli haj titka

Ha télen is gyönyörű, ragyogó hajkoronára vágytok, akkor ideje nekilátni ennek a feladatnak. Kitartást, odafigyelést igényel, de végeredményben maximálisan megéri.

 

A nagy hidegekben hajlamosabbak vagyunk kevesebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, mert helyettük jobban kívánjuk a szénhidrátokban gazdag, laktató ételeket. Ez teljesen normális, hiszen ez voltaképpen testünk természetesen védekezése a fagyos időjárás ellen. Ilyenkor azonban, amikor a nap is kevesebbet süt, nem csupán a hideg időben való didergéstől kell tartanunk, hanem a különféle betegségektől is. Könnyebben alakulhat ki például vitaminhiány, és előfordulhat, hogy kevesebb folyadékot is fogyasztunk, tehát minden szempontból húzós időszak a tél.

A különféle nehézségek hajunk épségét is befolyásolják. A kevesebb mértékű vitamin és folyadék miatt, a túlzott hőmérsékletingadozásnak kitett hajszerkezet mindenképpen meggyengül. Ahogy körmeink is hajlamosabbak betörni ebben az időszakban, úgy hajunk is egy csapásra szárazzá, töredezetté válhat. Na, de mit is tehetünk ellene?

haj-tel2

Első lépésként kicsit étrendünket kellene visszabillenteni egy egészségesebb mederbe, ha amúgy nem szenteltünk volna rá elég figyelmet. Amennyiben egyáltalán nem kívánjuk a gyümölcsöket, zöldségeket, akkor érdemes érzelemmentesen beiktatni őket étrendünkbe. Például reggel mindig együnk meg egy almát vagy narancsot, melyet egy hétre előre megvásároltunk, illetve kikészítettünk. Ne azzal foglalkozzunk, hogy éppen csokis gabonapehelyre áhítozunk, hanem rutinszerűen együk meg az aznap reggelre szánt gyümölcs porciót. Normál esetben, ha nincs előttünk gyümölcs vagy zöldség, sokan nem is kívánnánk meg, csak ritkább esetekben, pedig napi szinten igen nagy részét kéne képezniük étrendünknek. Ne csak kampányszerűen fogyasszunk el vacsorára egy salátát, hanem rutinszerűen tegyük ezt. Pár hét után bizonyára hozzá fogunk szokni, és nem fintorokkal kísérve fogjuk legyűrni, illetve ráérzünk arra, hogy másféleképpen fogunk jóllakni tőle, mint egy szalonnás tojásrántottától. Ezek mellett gondolkozhatunk táplálék kiegészítőkben is, de azokkal nem feltétlenül tudunk elérni tartós eredményeket. A gyümölcsök, zöldségek mellett természetesen még nagyobb mennyiségű teljes kiőrlésű gabonafélére, olajos magvakra van szüksége szervezetünknek.

Ha belsőleg mindent megtettünk hajunk egészségéért, akkor külsőleg is érdemes táplálnunk. Ennek érdekében keressük a természetesebb összetevőkből készült kozmetikai termékeket. Persze jó dolog, ha azonnali eredményeket tudunk elérni, de azért egy kicsit elgondolkodtató is egyben. Mi az utóbbi években felkapott, Marokkó folyékony aranyaként is emlegetett, argán olajra esküszünk. Népszerűsége miatt azért oda kell figyelni a minőségre is, hiszen könnyedén kifoghatunk valami gyenge utánzatot. Számtalan natúr kozmetikai cég is rendelkezésünkre áll a természetes hajápolás terén, mint például a Happy Skin vagy a Body Shop, az ő termékeikből ajánlatos válogatni.

haj-tel1

Vannak továbbá apróságok, melyeket fontos betartanunk. Az egyik, hogy akármennyire is jól esik a forró zuhany vagy fürdő, nem engedhetjük meg magunknak, hiszen kiszárítják a bőrt és a hajat is. Maradjunk a kevésbé forró vízzel történő hajmosásnál. Ezt követően tilos törölközővel átdörzsölni a nedves tincseket, ugyanis a haj ebben az állapotában a legsebezhetőbb. Pár durva mozdulat és teljesen töredezetté válnak hajszálaink. Hidegebb időben természetesen fontos, hogy megszárítsuk hajunkat, nehogy valami komolyabb betegséget szedjünk össze emiatt, azonban ezt is finoman tegyük. A hajszárítót legalább 10 centiméterre tartsuk el fejünktől, hogy ne legyen túl égető a levegő. Amennyiben hajvasalóval is formázni fogjuk frizuránkat, előtte mindenképpen használjunk hővédőt.

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, mely esetünkben is igen helytálló lehet. Nem igazán kell nagy áldozatokat hoznunk, csupán egy pici odafigyelésre van szükség itt-ott ahhoz, hogy hajunk a fagyos időjárásban is gyönyörűen ragyogjon.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!