Az autoimmun betegségek

Immunrendszerünk feladata alap esetben, hogy megvédje szervezetünket a különféle vírusoktól, baktériumoktól, ám mi történik, ha valamiféle zavar lép fel, és gyakorlatilag testünk ellen kezd el dolgozni?

 

Az autoimmun betegségek esetében az immunrendszer a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen lép fel, ezzel gyulladásokat okozva. Az ilyen megbetegedések rendkívül széles spektrumon mozognak, hiszen a lisztérzékenységtől kezdve egészen súlyos, életet veszélyeztető típusai is ismertek. A lakosság körülbelül 10%-át érintik, és a betegek többségét nők teszik ki. Az autoimmun betegségek kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen, de az már bizonyos, hogy örökölni lehet a rá való hajlamot, illetve környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak létrejöttükben.

autoimmun

Két nagy csoportra oszthatók: vannak szervspecifikus és szisztémás megbetegedések. Az első csoportba sorolható például az 1-es típusú cukorbetegség, vagy a pajzsmirigyet érintő Hashimoto-thyreoiditis, melyeknél a kóros immunreakció „csupán” egy szervre, sejttípusra korlátozódik. A másik típusba a nem-szervspecifikus megbetegedések tartoznak, mint például az SLE, mely több szervet is megtámad, így nagyon változatos tünetekkel jár.

Az autoimmun betegségek eléggé nehezen határolhatók körbe, hiszen nem egy olyan problémát takarnak, melyet könnyedén lehet orvosolni. Egyrészt gyógyíthatatlanok, tehát a betegeket az egész életük során végigkísérik, másrészt gyakran általános tünetekkel járnak, melyeket rendkívül nehéz elviselni folyamatosságuk miatt. Ilyen például a krónikus fáradtság, étvágytalanság, fertőzések iránti hajlam, fogyás, fejfájás. Ezek olykor-olykor egy alapvetően egészséges embernél is előfordulnak, így például iskolában, munkahelyen nem veszik maximálisan komolyan ezeket a betegségeket, és sokszor kellemetlen helyzetek alakulhatnak ki a kezelések, kontrollok következtében fellépő hiányzások miatt. Emellett a különféle kezelések csupán enyhítik a tüneteket, picit kordában tartják a betegséget, de ténylegesen nem gyógyítják meg, és ez már depresszióhoz és az emberi kapcsolatok megromlásához vezethet.

autoimmun2

A tünetek önmagukban talán nem is lennének olyan súlyosak, de gondoljunk csak bele abba, ha állandó jelleggel kínoznának bennünket, tudva, hogy nincs kiút, máris kellemetlenebbé válik a „helyzet”. Összességében érdemes tehát ezzel kapcsolatosan önmagunkat is megfigyelnünk, és másokra is jobban odafigyelnünk. Rendszeres általános egészségügyi vizsgálatok és vérvétel sokat segíthet az autoimmun betegségek időbeni felismerésében. Természetesen a helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, és alapjaiba véve helyes életmód némiképp ellenállóbbá teszi a szervezetet mindenféle betegség ellen.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!