Cukormentes áfonyalekvár házilag

Hozzávalók:
  • 1 kg áfonya
  • 150 g fruktóz, vagy más édesítő
  • 1 db citrom leve
  • csipet só
Az áfonyalekvár elkészítése:
A hozzávalók mennyiségét egyenesen arányosan lehet növelni, így ha például több embernek szeretnénk belőle adni ajándékba, akkor célszerű megkétszerezni vagy háromszorozni a felsorolt alapanyagokat. Első lépésként mossuk meg az áfonyákat jó alaposan, majd tegyük őket egy tiszta edénybe, és főzzük kb. 25-40 percig. Ha felforrt, turmixoljuk össze. A massza állaga akkor jó, ha nagyon sűrű. Amennyiben elértük ezt az állapotot, adjuk hozzá az édesítőt, a citromlevet és egy csipet sót. Folyamatos kavargatás mellett jól főzzük össze a hozzávalókat.

 

Mielőtt üvegekbe töltenénk, érdemes megkóstolni, hogy elértük-e azt az ízt, amit szerettünk volna. Ha úgy érezzük tökéletes lett lekvárunk, merjük ki befőttes üvegekbe, melyeket fedővel zárjunk le, majd hirtelen mozdulattal fordítsuk mindegyiket fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. A helyes lezárást egyszerűen ellenőrizhetjük: csak nyomjuk be a kupak közepét, és ha nem nyomódik be, jól dolgoztunk.

 

Ezután következik a száraz dunszt. Ehhez béleljünk ki egy mélyebb tálat takarókkal, és fejjel lefelé helyezzük bele az üvegeket, majd takarjuk be őket szorosan. A dunszt lényege, hogy az üvegek minél lassabban hűljenek ki, ezáltal tartósítva lekvárunkat. Kb. 2-3 nap alatt lesznek fogyaszthatóak. Az áfonyalekvár remek kísérő lehet vadhúsokhoz vagy grillezett sajthoz, kiváló alapanyaga lehet süteményeknek, de önmagában is kitűnő édesség, cukorbetegek is fogyaszthatják. Összességében tehát egészséges és nagyon finom.
Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 15 Átlag: 3.1

Szólj hozzá!