Paradicsomsaláta
Paradicsomsaláta 4 személyre:
- 4-5 nagyobb méretű paradicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb fej lila és 1 vöröshagyma
- körülbelül 2 evőkanál cukor
- körülbelül 0,5 dl ecet
- 2 dl víz
- ízlés szerint: só, bors, oregánó
Elkészítése:
A paradicsomokat alaposan megmossuk, tetszőlegesen feldaraboljuk (szeletekre vagy gerezdekre) és abba a tálba tesszük, amelyikben tálalni fogjuk a kész salátát. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és hozzákeverjük a paradicsomhoz. Egy bögrébe körülbelül ujjnyi vastagságú cukrot teszünk, erre annyi ecetet öntünk, hogy éppen ellepje (tehát az ecet ne lépje túl a cukor szintjét, csak itassa át), majd felöntjük vízzel, és alaposan elkeverjük. Ha a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzákeverjük a paradicsomhoz a levet. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pár csipet oregánóval meghintjük (apránként érdemes hozzáadni, nem szükséges annyira túlzásba vinni). Ráöntjük a 3 evőkanál olívaolajat, majd finoman elkeverjük, és a kész salátát a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen (ha ebédre lesz, akkor érdemes még előző este összedobni). Fogyaszthatjuk sült vagy rántott húsok mellé, de akár önmagában is egy könnyed vacsoraként.
Szólj hozzá!