Ezeket ne ajándékozzuk szeretteinknek

Az előző cikkünket kiegészítve most azokról az ajándékokról írunk, melyeket jobb nem ajándékozni. Lehet, hogy, amit mi jónak gondolunk, az a másik ember felé nem olyan üzenetet közvetít majd.

 

Ilyen például a zokni. Ha az illető előzőleg nem utalt arra, hogy ezt a ruhadarabot szeretné kapni, akkor mindenképpen a tiltó listára kerül. Már csak az üzenete miatt is, ami nagyjából annyit tesz, „nem volt jobb ötletem, ez általában mindenkinek kell”. Az persze igaz, hogy mindenki hord zoknit, de azért néhány párra senki sem sajnálja a pénzt, ha éppen szükségesek. Kivételt képeznek viszont a saját készítésű lábbelik, amiket szívesen varrunk, horgolunk valakinek, illetve az egyedi darabok. Amerikai filmekből könnyedén magunk elé tudjuk képzelni a kandallóra akasztott hangulatos zoknikat, tehát ha más nem jut eszünkbe, akkor készítsünk vagy keressünk egy igazán különlegeset, de a hagyományosakat felejtsük el.

rossz-ajandek1

A bögre szintén egy olyan ajándéktárgy, amellyel vagy sikerül örömet okoznunk vagy nem. Ehhez mindenképpen fel kellene mérni a terepet, hiszen ha az illetőnek már van egy tucat belőle, akkor nem feltétlenül van még egyre szüksége. Amennyiben viszont éppen hiánycikk, mert eltörtek, tönkrementek, eltűntek, akkor esetleg szóba jöhet. Ebből is gyártanak persze humoros feliratú darabokat, tehát akár kedveskedhetünk is vele, de ez is inkább a „nem volt jobb ötletünk” kategóriába tartozik.

Továbbá mindenféle tisztítószer vagy takarítási eszköz ajándékozása is tilos, hacsak az illető nem kért kifejezetten ilyesmit. Vannak olyan emberek, akik imádják a tisztaságot, így hajlamosak érte sokat tenni és költeni. Nekik esetleg szóba jöhet egy gondosan összeválogatott csomag, de mások esetében alaposan mérlegeljük, hogy nem bántó-e egy ilyen jellegű ajándék üzenete. Sok esetben úgy is kiveheti magát a dolog, hogy az illető háziasszonyi hiányosságaira próbáljuk felhívni a figyelmet.

Az üzletekben széles választékban kapható előre összekészített tisztálkodási csomagok is sok esetben tiltólistásak. A legtöbben ezeket mi magunk szeretjük beszerezni, hiszen mindenkinek más a bőrtípusa, másra érzékeny, más illatokat részesít előnyben, stb. Nem csak melléfoghatunk egy ilyen csomaggal, de még meg is bánthatjuk vele az illetőt, hiszen ez is a sablonosok ajándékok közé tartozik. Még a boltok többségében is közvetlenül a bejárathoz pakolják ki őket hatalmas kupacokba, így mindenki tudja és érzi a vele közvetíthető törődés, szeretet mértékét. Kiegészítésként persze nem rossz, és ha tudjuk, milyen márkát szeret az illető, akkor dönthetünk egy ilyen csomag mellett is.

rossz-ajandek2

Ne akarjuk a saját hobbinkat a másik emberre kivetíteni, mert nem vagyunk egyformák. Amennyiben szabadidős tevékenységhez kapcsolódó ajándékon gondolkozunk, akkor tudjuk meg pontosan, hogy a megajándékozni kívánt személy mit szeret csinálni. Ez esetben sem konkrétan a hobbijához kapcsolódóan ajándékozzunk, hanem inkább egy ajándékutalványt vagy kupont adjunk. Ha például zenél az illető, de mi nem vagyunk jártasak a témában, akkor ne egy random kottát, gitárhúr készletet vagy hasonlót adjunk, hacsak nem tudjuk teljesen biztosan, mit szeretne.

A ruhákkal is könnyen mellélőhetünk. Amikor meglátunk egy téli mintás holmit, hirtelen fellángolásból megvesszük valakinek, mert úgy gondoljuk, hogy milyen vicces, aranyos és ötletes ajándék lesz. Legyünk azonban realisztikusak ezzel kapcsolatban: nem sok ideig lehet hordani őket, más ruhadarabokkal is nehezen kombinálhatók, hiszen egy télapó, rénszarvas vagy hóember mintás darab nem éppen hétköznapi viselet. Az illető esetleg fel fogja venni minden évben az ünnepekkor kínjában, de egy élet sem elég arra, hogy eleget tudja viselni. Sajnos ide tartozhatnak úgy általánosságban a ruhák is, ha nem ismerjük az adott személy ízlését. Nagyon könnyű rosszul választani, elég, ha csak a ruha stílusára, méretére, színére vagy anyagára gondolunk.

Egy nagy csoportot alkotnak a tiltólistán azok a felesleges, ám vicces ajándékok, melyeket semmire sem lehet használni. Ezekre még pénzt is teljesen indokolatlan áldozni, hiszen lehet, hogy örömet szerzünk velük úgy két perc erejéig, de aztán hamar egy doboz mélyére kerülnek, mert egyszerűen semmire nem jók.

A karácsonyi ajándékozás mindenképpen alapos mérlegelést igényel, de reméljük, hogy cikkeink tudtak némi segítséget nyújtani. Azt persze megjegyeznénk, hogy minden az adott személytől függ, akinek az ajándékot szánjuk. Ha tudjuk, hogy az illető rajong például a bögrékért, és gyűjti is őket, akkor tökéletes ajándék lehet, míg másnak pedig egyenesen sértő. A drága ajándék sem feltétlenül tuti befutó, hiszen nem egyenesen arányos az ajándék értéke és a megajándékozott öröme. Legyünk körültekintőek és figyelmesek egyben, így pénzkidobás nélkül úszhatjuk meg az ünnepeket.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!