Az öltözködési etikett és a dress code

Sokan úgy véljük, a szalagavató és az esküvő kivételével nem lesz más alkalom, amikor megkövetelik tőlünk a formális öltözéket. Néha mégis meghívást kapunk olyan eseményekre, amikor elegánsan kell felöltöznünk.

White Tie

Kezdjük a legelegánsabb összejövetelekkel, melyekre a dress code többnyire „white tie”. Ez esetben hölgyeknek nagyestélyi, férfiaknak frakk csokornyakkendővel, inggel és mellénnyel az előírt viselet. A kiegészítőket nem kell túlzásba vinni, esetleg egy elegáns gyöngysor jöhet szóba, illetve előkerülhetnek a könyök fölé érő kesztyűk is. A ruha valamilyen nemesebb anyagból (muszlin, selyem, brokát) kell, hogy készüljön és egészen a földig kell érnie, hogy takarja a magas sarkút. Ilyen rendezvény lehet egy nagyobb bál, esetleg állófogadás pezsgővel.

Black Tie

Ha a rendezvényre „black tie” az előírt dress code, akkor a férfiaknak szmoking az elvárt viselet, fekete csokornyakkendővel, míg a hölgyek esetében tágabb a választási lehetőség. Bizonyára előzetesen tudunk puhatolózni, hogy mennyire is elegáns az esemény, így annak függvényében lehet földig érő ruha (kesztyű nélkül) vagy kisestélyi. Ilyen lehet valamilyen fogadás vagy egyéb üzleti rendezvény. Ezek többnyire este hat óra után kezdődnek és este tíz óránál nem tartanak tovább.

Formal, semi-formal és informal

Ezeken túl még találkozhatunk „formal”, „semi-formal”, „informal” jelölésekkel is. Ezeknél az időpont igen meghatározó, bár formal esetében férfiaknak 6 óra előtt és után is megfelel egy sötét öltöny nyakkendővel. Hölgyeknél viszont nap közben egy elegánsabb ruha, este viszont már inkább kisestélyi, illetve koktélruha a szabályszerű. Általában ilyen esemény lehet egy megnyitó, fontosabb tárgyalást követő ceremoniális rendezvény, vagy például egy esküvő. Semi-formal esetében egy picit már „lazíthatunk”. Férfiaknak 6 óra előtti rendezvényeken már nem csupán sötét öltönyök jöhetnek szóba, nőknek pedig koktélruhánál nem kell elegánsabbat viselniük. Az informal kicsit egyszerűbb ruházatot takar: nőknél akár nadrágkosztüm is megfelelő lehet, férfiaknál pedig megengedett a zakó, mely nem feltétlenül egyezik a nadrág színével.

 

Business

A „business dress” vagy „business formal” jelölések általában inkább a hivatalosabb, mint az elegáns öltözéket takarják. A nagyobb cégeknél minden nap ez az általánosan elvárt öltözködés. A hölgyeknél ez megnyilvánulhat például kosztüm formájában. A kivágott felsőrész, rövid alsó rész mindenképpen tilos. Többnyire elegánsabb nadrág vagy szoknya inggel, ízléses felsővel, melyet zakó vagy blézer egészít ki. Kisebb cégeknél többnyire tárgyalásokra vagy fontosabb üzleti partnerek érkezésekor írhatnak elő ilyen viseletet.

Ha esetleg az eseményre szóló meghívón nincs dress code, vagy netán nincs is hivatalos meghívó, akkor kénytelenek vagyunk egyéb adatokra hagyatkozni, mint az időpont, a helyszín és az alkalom. Egy délutáni sajtótájékoztatón, állófogadáson, fontosabb üzleti megbeszélésen bőven elég a business dress, míg egy este hat óra után kezdődő rendezvényre már be kell tartani az informal, esetleg semi-formal előírásokat. Étkezésekkel egybe kötött alkalmak esetében maradhatunk az informal öltözéknél. Az elvárt összeállítás kiválasztásánál pedig bátran hagyatkozzunk a stílusunkra is, hiszen mindenkinek más fazonú ruhák állnak jól. A mélyen dekoltált ruhákat minden esetben tanácsolt kerülni, de azért a dekoratív megjelenésről nem kell lemondanunk teljesen. A ruha lehet pánt nélküli, nyakba akasztós, csónaknyakú, vagy például V-nyakú, de a lényeg, hogy adottságainkhoz passzoljon.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 5 Átlag: 3.2

Szólj hozzá!