Mire jó a shea vaj?

Először nekem is ismeretlen dolog volt a shea vaj, mostanra azonban többet tudok erről a készítményről, a tudásomat pedig meg is osztom veletek.

A shea vajról általánosságban

Ez egy félkemény, törtfehér színű, füstös illatú növényi zsiradék, amit az Afrikában élő karité fa szilvára emlékeztető, csonthéjas terméséből készítenek. A shea dió 60-70%-os zsírtartalmú. Az gyümölcs belsejét apróra törik és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik, hogy a dióból kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűljön. A shea vaj az elkészítés következtében is képes megőrizni magas vitamintartalmát. Ezt a zsiradékot igen nagy mennyiségben állítják elő, Afrikában a bőrápoláson kívül használják a táplálkozásban és mivel éghető, még világítanak is vele. A shea vaj nagyon sokáig jó minőségű, évekig is eláll, és akkor is csak minimálisan kezd el csökkenni a vitamintartalma.

Alkalmazási lehetőségek

Legismertebb felhasználási területe a bőrápolás. Száraz bőrre kenve gyorsan felszívódik, mégis hosszan tart a hidratáló hatása. Az ekcémás, pikkelysömörös, allergiás betegeknek szinte kötelező, hogy legyen a fürdőszobájukban shea vaj, hiszen a kellemetlen, viszkető tüneteket rendkívül gyorsan csökkenti és gátolja a betegség kiújulását. Napozás előtt kend be magadat ezzel a készítménnyel és garantált, hogy nem fogsz leégni, hiszen természetes fényvédő faktorral rendelkezik. Nagyjából 2 órán át nem kell félned a káros napsugaraktól. A gyulladások, csípések is hatékonyan kezelhetőek a shea vajjal, terhes nőknél a használata megakadályozza a terhességi csíkok megjelenését. Nyáron könnyen kiszárad a lábfej bőre, és a repedezett, kemény sarok nem szép látvány. Egy kevés shea vajjal azonban nagyon jól lehet orvosolni a problémát, fel fog puhulni a bőr. Az érzékeny bőrű férfiak borotválkozás után vékony rétegben kenjenek az arcukra egy keveset és azonnal el fog múlni az irritáció.

Kozmetikai felhasználása is ismert. Száraz, töredezett hajra készült balzsamok egyik jelentős összetevője. Hidratáló rúzsokban, szappanokban, testápolókban is megtalálhatjuk a shea vajat. A boltok polcain sorakoznak ezek a termékek és ha teheted, akkor ezeket válaszd.

Hol lehet beszerezni?

A shea vaj nem túl hétköznapi termék ezért előfordulhat, hogy némi kutakodásra lesz szükség, hogyha be akarod szerezni. A leggyakrabban gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban fordul elő, de az internetről is lehet rendelni. Jobban megéri, ha nagyobb kiszerelésben vásárolod, hiszen az élet számos területén hasznos, és mindig jó, ha van kéznél egy kevés ebből a csodaszerből.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5
Megosztás: Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page

Szólj hozzá!