Szabályok kontaktlencse viseléshez

Napjainkban már egyre elterjedtebb a kontaktlencse, hiszen kényelmesebb a viselése, mint a szemüvegnek, de vannak alapvető szabályok amelyeket be kell tartani a veszélyes betegségek elkerülése miatt.

Az optikusok és szemészek a lágy lencséket szokták előnyben részesíteni, ezeket írják fel páciensüknek. Az ilyen kontaktlencséket is meg tudjuk különböztetni több szempont alapján is. Viselési idejük alapján léteznek alaplencsék, melyeket napi 10-12 óránál tovább nem ajánlott viselni, és vannak kiterjesztett viselési idejű lencsék, melyeket ugyan 12-14 órán keresztül is lehet viselni, mégsem ajánlják az orvosok.

Élettartamukat tekintve is különböző csoportokra bonthatók a lencsék. Az egynapos, eldobható darabok nem igényelnek ápolófolyadékot, a nap végén egyszerűen ki kell dobni. Amennyiben minden nap viseled a lencséket nem célszerű egynaposat vásárolni, mert ezek elég drágák, de ha csak 1-1 napig hordod őket, akkor jó választás lehetnek ezek a higiénikus, kényelmes lencsék. A legnépszerűbbek a két hetes, valamint a havi lencsék, melyeket nevükből adódóan ilyen időközönként szükséges cserélni.

Használat után, éjszakára speciális folyadékban kell tárolni őket, hogy a szennyeződések eltűnjenek róla, és másnap minden gond nélkül tudd behelyezni a lencséidet. Nagyobb figyelmet és óvatosságot igényelnek a három,-a hat, valamint a tizenkét hónapos lencsék is. Ezek meglehetősen drágák és mondjuk kötőhártya gyulladás esetén ki kell dobni őket, hiszen azok is fertőzöttek, így lényegében a pénzt dobod ki.

Tiltott dolgok a lencseviselésénél a következők:

Annak ellenére, hogy háromhavi lencséd van, még nem jelenti azt, hogy folyamatosan a szemedben lehet három hónapon keresztül. Kerüld az állandó viselést, éjszakára vedd ki őket és tedd a lencsefolyadékba.

Bár a kontaktlencse lényegében minden hétköznapi tevékenység során hordható, úszáshoz mégsem szabad viselni. Ennek pedig két oka van, könnyen kicsúszhat a szemedből és fertőzéseket kaphatsz el. Indokolt esetben, például úszóknak a napi lencse viselését ajánlják, mert az eltávolítható a vízi tevékenység után.

A lencseviselők számára a szemészeti vizsgálatok kiemelt fontosságúak, a fertőzések és a szembetegségek elkerülése végett. Hiába van ráírva a lencse dobozára, hogy 12-14 órán át is minden gond nélkül lehet viselni, ha érzed hogy a szemed kezd kiszáradni, nehezen megy a pislogás, az azt jelenti, hogy eljött a lencse kivételének az ideje.

A lencseviselésnek vannak kizáró okai is. Amennyiben a szaruhártyád sérült, fekélyes, túlzottan erezett sajnos le kell mondanod a lencséről. A szem állapotán kívül a kor is befolyásoló tényező. Általában 18 éves kor felett érdemes hordani, jelentős fénytörési különbség esetében azonban korábban is megengedett és elképzelhető a kontaktlencse viselés.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!