A hólyaghurut

A felfázás nagyon gyakori betegség a nőknél. Fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár, azonban ezeket tudod házilag is kezelni.

A hólyaghurut a nőket azért érinti gyakrabban, mert rövidebb a húgyvezetékük. Ennél fogva a baktériumok és a hideg sokkal könnyebben és gyorsabban feljut, mint a férfiaknál. A köznyelv felfázásnak is nevezi ezt a betegséget, ami csak részben helytálló, hiszen nem csak a hideg válthatja ki, hanem különböző bakteriális fertőzések is. Akár a hideg, akár baktériumok okozzák a bajt, mindkét esetben a hólyag nyálkahártyája gyullad be, ez okozza a panaszokat.

Mivel a húgycső külső nyílása közel helyezkedik el a végbélhez, ezért az ott található kórokozók, baktériumok is könnyen átjuthatnak a húgyvezetékbe. Ennek meggátolása érdekében, fordíts különös figyelmet az intim higiéniára. A hüvely flórájának változása miatt jelen lévő baktériumok is be kerülhetnek a húgycsőbe, amelyek szintén komoly veszélyforrást jelentenek.

Azok a nők sűrűbben szenvednek ettől a betegségtől, akik székelés után rossz irányban törlik meg a végbélnyílásukat. A helyes irány: lentről felfelé. A felfázás könnyen kialakulhat akkor is, ha otthon mezítláb járkálsz a hideg burkolólapon, vagy ha nem elég bélelt a cipőd talpa.

Tünetek

A hólyaghurut tünetei elég jellegzetesek, ezért könnyen felismerhető a probléma. Ha a megszokottnál többször jön rád a vizelési inger, amikor sötét színű, szagos vizelet távozik csípő érzéssel párosulva, akkor felfáztál. Ez a betegség nagyon gyakran jár fájdalommal amit a kismedencében, vagy az egész alhasadban érezhetsz.

Kezelés

Több módon is lehet védekezni a problémával szemben. Az első az, hogy igyál elegendő mennyiségű folyadékot, hiszen ez átmossa a hólyagot, ezáltal nehezebb dolguk van a baktériumoknak, ha meg akarnak telepedni. A második fontos dolog a réteges öltözködés, hiszen köztudott, hogy a ruhák között található levegő sokkal jobban szigetel, mint egy darab vastag felső. Ha szeretsz uszodába járni, akkor miután kijöttél a medencéből igyekezz minél gyorsabban megszárítkozni és vedd le a vizes fürdőruhádat. A következő fontos teendőd, hogy elkerülöd a műszálas alsóneműket, mert könnyen beleizzadhatsz, ez pedig fertőzésekkel is járhat. Ha vizelési ingered van, azonnal menj el vécére, mert ha tartogatod, az csak súlyosbíthatja a problémát.

Léteznek olyan otthoni praktikák, amikkel hatásosan kezelheted a hólyaghurutot. Az ülőfürdők, borogatások, különböző gyógynövényes teák nagyban meg tudják gyorsítani a gyógyulás folyamatát. A legfontosabb azonban a megelőzés, hiszen köztudott, hogy aki egyszer felfázik, azon a későbbiekben sokkal könnyebben, és drasztikusabban jön elő ez a betegség. Télen öltözz rétegesen, és ne ülj le hideg felületekre!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!