A vintage stílus

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az 1920-1970-ig tartó időszak öltözékeinek, kiegészítőinek és lakberendezési tárgyainak felelevenítéséből kialakult stílusirányzat.

Lényege a kreativitás, mivel képviselői innen-onnan összegyűjtögetett, régi holmikból készítik el a napjainkhoz is illő ruhadarabokat, dekorációkat. Most már számtalan ruhaboltban lehet felfedezni vintage stílusú szoknyát vagy felsőket, de mivel nagyon fontos az egyediség is, ezért a sorozatban legyártott ruhák önmagukban nem tartoznak ebbe a stílusirányzatba, csak más darabokkal kombinálva.

vintageno

Az irányzat különlegessége talán abban rejlik, hogy követői a turkálókból, bolhapiacokról, esetleg a nagyszülők ruhásszekrényéből szerzett kincseket állítják össze mai ruhadarabokkal vagy kiegészítőkkel. Természetesen elegánsan ízléses, nőies finomságú, izgalmas összeállítást kell elképzelnünk, nem pedig egy mindennel összeaggatott karácsonyfához hasonlítható szettet. A szándékosan kopottas, nosztalgikus ruhák ellenére is méltósággal állja meg a helyét a vintage stílus a mai divat világában.

Ugyan több másik irányzat jegyei is beleférnek a vintage stílusba, mégis kiemelhető elemei a virágminták, a csipkék, a gyöngysorok, a kitűzők (brossok), és például a csillogóbb anyagok. Elterjedtek még a koptatott farmerek és az A-vonalú szoknyák. A naturális, a meleg és főleg a pasztell színárnyalatok jelennek meg ezeken a ruhadarabokon. Az egyediség miatt nagyon fontossá válik az önálló alkotóképesség is, hiszen mindenféleképpen olyan ruhákról van itt szó, amelyeket nem lát az ember csak úgy az utcán másokon, különböző méretekben és színekben. Egy-egy ruhadarab igazán különlegesnek és személyesnek tekinthető, hiszen megalkotásuk, illetve különböző „alapanyagaik” beszerzése és felkutatása külön varázzsal bír.

Ez a stílus olyan sztárokat is magával ragadott, mint például Penelopé Cruz, Liv Tyler, vagy Milla Jovovich. Némelyik nosztalgikus hangulatú ruha akár a vörös szőnyegen is meg tudja állni a helyét. Azonban nem szabad összetéveszteni a retro stílussal, mivel a kettő nem ugyanaz. Ez utóbbi sokkal élénkebb színeket, nagyobb méretű mintákat alkalmaz, és alapjáraton nem is ugyanazt a korszakot eleveníti fel, mint a vintage.

Nem csupán ruhákat készíthetünk ebben a stílusban, hanem különféle tárgyakat, bútorokat is. Követői tehát mindenféleképpen igen kreatív, vidám, de határozott személyiségek, akik előszeretettel nosztalgiáznak a múlt évtizedeiben, miközben mégis alkalmazkodnak a mai trendekhez. A régi darabok tudatos ötvözése az újakkal egy kifinomultan csajos látványt eredményez, melynek köszönhetően tulajdonosa roppant elbűvölővé változik.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 1

Szólj hozzá!