Gyógynövények izomláz ellen

Azt szokták mondani, hogy az izomlázat hasonló sporttevékenységgel kell orvosolni, mint ami következtében kialakult. Valljuk be, hogy nem sokakban van ilyenkor annyi erő, hogy a sajgó izmainkat nagyobb erőfeszítések árán enyhítsük. Vannak olyan házilag is elkészíthető krémek és fürdők, melyek gyógynövénytartalmuknak köszönhetően segítenek.

 

Levendula

A levendula egy nagyon kellemes illatú gyógynövény, mely illóolaja fürdővízbe csöpögtetve remekül oldja a feszültséget. Használják reuma, idegzsába kezelésére, masszázsolaj-és krém változata pedig segít az izomfeszültség, fájdalom, gyulladás kezelésében. Nem elhanyagolandó tény, hogy az illata remek hatással van a hangulatra. Az izomlazító fürdőt a következőképpen készítsd el. Tegyél egy kevés keserűsót a kádba, ezután engedj rá meleg vizet. Körülbelül negyed csészényi tejbe tegyél 3 csepp levendulaolajat, majd ha megtelt a kád elegendő vízzel, öntsd bele a tejes keveréket. Fürdés közben ne felejtsd el felkavarni a keserűsót!

Boróka

Ez a növény általában a csomós, kemény izmok ellazításában segít. Fájdalomcsillapító hatású gyógynövény, ami leginkább krém formájában használatos. Izomlazító tulajdonsága mellett, a narancsőrrel szemben is képes pozitívan fellépni.

izomlaz gyogynoveny

Körömvirág

A körömvirág Európa-szerte ismert gyógynövény, mely legértékesebb része a sárga színű virága. Fájdalomcsillapításra általában a körömvirág főzetét, alkoholos-vagy vizes kivonatát szokták használni, de kapható krém formájában is. További jótékony hatásai kihatnak az immunrendszer erősítésére, fertőtlenítésre, gombaölésre, valamint segít a bőr öregedésének lassításában is.

Gyömbér

A fűszernövényként is ismert gyömbér jótékony hatásai, már évszázadok óta ismertek. Kedvelt  gyomorrontás és megfázás kezelésére. Kutatások bizonyítják, hogy fájdalomcsillapító hatással is bír. Egy kísérletben résztvevő emberek egy része 11 napon keresztül gyömbért tartalmazó kapszulát szedtek, másik része pedig ugyanennyi ideig placebó tablettát kapott. A nyolcadik nap körül izomsérülés gerjesztése miatt súlyokat emeltettek az önkéntesekkel. A gyömbéres kapszulát szedőknél kimutatható volt, hogy 25%-kal csökkent az izomláz kialakulása.

Cickafarkfű

Ezt a növényt már az ókorban is előszeretettel használták sebgyógyításra, napjainkban pedig alkoholos kivonatát izomlazításra alkalmazzák. Cickafarkfű olajból készítenek krémeket, melyek a bőrápolásban is kiválóan szerepelnek.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!