Miért fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrés?

Sokan talán nem is tartják lényegesnek vagy éppen nem is gondolnak bele igazán, hogy bőrünk, mely a legnagyobb méretű szervünk (testtömegünk 8-10%-át teszi ki), milyen fontos szerepet tölt be szervezetünk megfelelő és egészséges működésében.

Amellett, hogy érzékszervként funkcionál, – hiszen a bőrünkben található különböző idegvégződéseknek köszönhetően érezzük a hőt, a fájdalmat, és a tapintott tárgyak számtalan tulajdonságát -, valójában legfontosabb feladata a szervezetünk védelme mindenféle külső hatástól.

Az emberi bőr három rétegből épül fel: a hámból, az irhából és a bőraljából. A bőr védekezőképessége azonban nem mindig elegendő ahhoz, hogy a rendszeresen érkező káros hatásoktól megóvja testünket, vagy saját magát, így a megfelelő óvintézkedések és bőrgyógyászati szűrések hiánya esetében akár maradandó károsodásokat is okozhat. Nyáron a legerőteljesebb bőrkárosító tényezőnek tekinthető az UV-sugárzás, mely jótékony hatása ellenére (elősegíti a csontképződést a D-vitaminnak köszönhetően) a bőr öregedéséhez és – mivel közvetlenül károsíthatja a DNS-t -, így bőrrákhoz vezethet. A megkülönböztetett három UV-sugárzás közül az UV-A és az UV-B veszélyes szervezetünkre, az utóbbi felelős bőrünk esetleges leégéséről. Ezt naptej vásárlásakor érdemes észben tartani, ugyanis nem mindegyik termék véd mind a két sugárzás ellen. Vásárláskor a készítmények címkéjét tehát erősen ajánlott áttanulmányozni: az SPF (Sun Protective Factor) után álló szám jelzi, hogy milyen mértékben nyújt védelmet az UV-B sugárzás ellen, ha ezután látható egy + jel is, akkor az UV-A ellen is hatásos. Az eredmény érdekében elengedhetetlen, hogy helyesen is alkalmazzuk a kiválasztott terméket, mivel az semmit sem ér, ha például két perccel napozás előtt kenjük be vele bőrünket. A krémet általában fél órával korábban kell felvinni a bőrre, valamint körülbelül két óránként ezt újra meg kell ismételni. Azonban fontos tudni, hogy a bőr barnulása valójában a szervezet sugárzás elleni védekezése, ugyanis erős napsugárzás vagy szoláriumozás hatására úgynevezett melanin pigmentet termelnek a hámrétegben található festéksejtek. A túlzásba vitt napozás minden bőrtípusra másként hathat, tehát a bőr vörösségétől kezdve, a világosabb bőrűeknél akár apróbb hólyagok is előfordulhatnak.

Szem előtt kell tartanunk, hogy bőrünk szabályozza testhőmérsékletünket, megelőzi a kiszáradást vagy éppen a túlzott folyadék beáramlást, véd a kórokozók behatolásától, illetve különféle mérgező anyagoktól. Ezek mind-mind rendkívül lényeges feladatok, ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk bőrünk egészségére és ennek nélkülözhetetlen része, hogy rendszeresen vegyünk részt bőrgyógyászati vizsgálatokon. Sajnos egyre nő a bőrbetegségek és bőrproblémák száma, melyek kezelésénél talán alapvető szempont, hogy minél előbb észrevegyük őket. Az idejében felfedezett bőrrák napjainkban már jól gyógyítható.

borgyogy

A leggyakoribb bőrdaganat fajta a Basalioma, amely elsősorban a sűrűn napfénynek kitett bőrfelületeken vagy szoláriumozás hatására keletkezik. Gyakran nehezen felismerhető, illetve fennállhat a kiújulás veszélye is, de szerencsére az egyik legjobban gyógyítható bőrrák, valamint áttétet nagyon ritkán ad más szervekbe. Egy másik gyakori bőrrák fajta a Spinalioma, azaz az elszarusodó laphámrák, amely a hám középső rétegéből indul ki. Sajnos ez a típusú daganat már áttétet adhat a környező nyirokcsomókba, de ha időben észlelik, szintén eredményesen gyógyítható. Az egyik legritkább, ám legveszélyesebb bőrrák a Melanoma Malignum, mely a bőrben található bőrfestéket termelő sejtekből indul ki. Abból ismerhető fel, ha egy meglévő anyajegy alakja, színe, és felszíne megváltozik. Az anyajegyeket tehát érdemes havonta magunknak vagy egy közeli hozzátartozóval ellenőriztetni, hogy az esetleges elváltozásokat még véletlenül se hagyhassuk figyelmen kívül. Egy egészséges anyajegy egyszínű (fekete vagy barna), egyenletesen kerek vagy ovális alakú, körvonala éles, illetve átmérője nem haladja meg az öt millimétert.

Gyakran nem fordítunk egészségünkre elég figyelmet, kidobott időnek és pénznek érezzük, így csak akkor kezdjük el kapkodni a fejünket, amikor már igazán nagy baj van. Például sok bőrbetegség is teljesen fájdalommentes, így felelőtlenül úgy döntünk, hogy nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Ám, ha belegondolunk abba, hogy ha havonta tíz percet szánnánk bőrünk épségének ellenőrzésére, talán megelőzhetnénk bizonyos problémákat. És, ha még arra is hajlandóak volnánk, hogy szakemberrel vizsgáltassuk meg magunkat, akkor talán az orvosi vizitre szánt egy óra kamatostul megnövelhetné életéveink számát.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!