Ne gyújts rá!

A mozgalom 1974-ben Amerikából indult, minden más európai ország mellett hazánkba is eljutott. Célja a nemdohányzók védelmének elősegítése, illetve hogy a dohányzók legalább az évben egy napon ne gyújtsanak rá.

Ez a nap minden év november harmadik csütörtöke, vagyis 2014-ben november 20. Itthon ugyan nagy port kavart a 2012. évben bevezetésre került törvény is a nem dohányzók védelméről, ami kimondja, hogy egészségügyi intézmények, iskolák, játszóterek, boltok, üzletek, aluljárók és megállóhelyek öt méteres körzetében tilos rágyújtani. Ezt különösen a fővárosban élők fogadták nehezen, akik eddig például a tömegközlekedés eszközeire várva szabadtéren nyugodtan dohányozhattak.

A világnap ráirányította a figyelmet arra, hogy a passzív dohányosok nagyobb veszélynek vannak kitéve a dohányfüst belélegzésével, mint az aktív dohányzók. Bizonyított a nikotin, illetve egyéb melléktermékek egészségre gyakorolt káros hatása, hiszen többek között tüdőrákot, hörgőtágulatot, különböző szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak. Ezenfelül fokozottabb veszélynek vannak kitéve a gyerekek és terhes nők, hiszen a belélegzett füst ingerli a tüdőt, a szemet, illetve a magzatot is károsíthatja, visszamaradhat a tüdő fejlettsége. Ugyanez igaz azoknak az édesanyáknak a babáira is, akik terhességük alatt dohányoznak, ugyanis gyermekeik kisebb testsúllyal, fejletlenebb belső szervekkel születnek.

dohanyzas1

A dohányzásra többnyire társaság miatt szoktak rászokni az emberek. Van, hogy igen fiatalon, 12-16 év között elkezdődik, amikor először is divatból vagy barátok előtti felvágásból gyújtanak rá az egyének. Ez később a kellemes érzet miatt, az esetek csak nem 65%-ában függőséget eredményez. A nikotin, egyfajta eufóriaszerű bódult állapotot okoz, miközben a pulzusszám megemelkedik, a vér oxigén szintje csökken, a szívverés pedig lelassul. A lánc dohányosok esetében megjelenik mindezek mellett a hörgő beszűkülése, a kátrány lerakodása a tüdőben, majd idővel a vér nikotin szintje állandósul.

A cigarettáról kicsit könnyebb leszokni, mint az alkoholról. Az elvonás átmeneti rosszullétet, rossz közérzetet, fejfájást, idegességet, lehangoltságot okoz. A leszokási idő körülbelül a rászokáshoz szükséges idő fele, de a szervezet normál működése csak egy év letelte után áll helyre. Mindezek ellenére a dohányzók száma minden évben nő. A Földön jelenleg több mint 1 milliárd ember rendszeres dohányzó. A fejlődő országokban többnyire férfiak dohányoznak, míg a fejlett országokban a nők között növekszik a cigarettával élők száma.

dohanyzas2

Többnyire a szegényebb rétegekben élnek ezzel az élénkítővel, habár beszerzése eléggé költséges, és folyamatosan egyre nagyobb mennyiségre van belőle szükség ugyanolyan hatás eléréséhez. Az átlag fogyasztók 20-60 szálat szívnak el hetente. Kifejezetten káros élvezet, és egyre több munkahelyen nehezményezik a dolgozók dohányzását, még ha magánéletükbe nem is szólhatnak bele.

Ez a nap tehát remek alkalom arra, hogy a dohányosok legalább 24 órára leálljanak testük mérgezésével, vagy netán még löketet is kapjanak a leszokáshoz.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 0 Átlag: 0

Szólj hozzá!