Ügyeljünk a folyadékbevitelre!

Kezdjünk egy kis biológiával! Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a víz, hiszen testünk 60-65%-át is ez alkotja.

 

Miért fontos a folyadékbevitel?

Megfelelő mennyiségű folyadék hiányában szervezetünk belső egyensúlya felborul, és egy sor kellemetlen „mellékhatással” kell megküzdenünk. Megemelkedik a testhőmérséklet és a vérnyomás, besűrűsödik a vér – ezáltal nem jut elegendő oxigén a sejtekhez – fejfájás, és szédülés is előfordulhat. Hosszútávon nyilvánvalóan a veséinknek sem tesz jót a vízhiány, akár vesekő kialakulásához is vezethet. Továbbá a víz részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, tápanyagok szállításában, salakanyagok kiválasztásában. Segít az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásában, szabályozza a vizelet hígítását is. Ezek a folyamatok megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele nélkül mind károsodnak.

 

A folyadékbevitel és a fogyókúra

Fogyókúra alatt különösen figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre! Minden kúrának egy célja van: a zsírrétegek lebontása. Azonban fontos tudni, hogy ilyenkor a zsírban tárolt savak, méreganyagok is felszabadulnak, és visszakerülnek a vérkeringésbe. Ilyenkor a szervezetnek több folyadékra van szüksége, hogy ezeket a mérgeket felhígítsa, és kimossa. Ha nem ideális a folyadékbevitel, kellemetlen méregtelenítési tünetek jelentkezhetnek, valamint a szervezet „önvédelmi üzemmódba” kapcsol. Ez azt jelenti, hogy a savakat és méreganyagokat ismét zsírba burkolja, hogy azok ne károsíthassák a működését, így tulajdonképpen rosszabb helyzetbe kerülünk ahhoz képest, ahonnan indultunk, hiszen ennek eredménye hízás lesz.

 

Milyen mennyiségű folyadékbevitel az ideális?

Az alap-folyadékszükséglet sok mindentől függ, például az életkortól, az általános egészségi állapottól, illetve az időjárási körülményektől. Nyáron nagyobb terhelésnek van kitéve szervezetünk, ezért akárhova indulunk, tanácsos magunkkal vinni némi folyadékot az útra. Kutatások szerint egy egészséges felnőtt folyadékszükséglete, normál igénybevétel mellett, körülbelül napi 2-2,5 liter. Az elfogyasztott ételekkel valamivel több mint 1 litert juttatunk a szervezetünkbe, viszont a fennmaradó 1-1,5 litert ivással kell pótolnunk. Kevesen tudják, hogy 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek az első tünetek.

 

Milyen folyadékokat érdemes fogyasztani?

Minden vizet tartalmazó ital hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz, beleértve a gyümölcsleveket, az üdítőket, a teát. Fontos az italok sokszínűsége, változatossága, hiszen kevés ember képes napi 2-3 liter csap- vagy ásványvizet inni és semmi mást, mert egy idő után vágyunk más ízekre. A szomjúságot sokféle itallal lehet csökkenteni, de tudni kell, hogy nem minden egészséges a szervezetünk számára. Például kerülni kell a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó üdítőket, mint a kólát. A legjobb választás a csapvíz, az ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógyteák lehetnek. Sokan gondolják, hogy folyékony ételek is (pl. levesek) ugyanolyan hatással bírnak, mint a víz, azonban ezek kevésbé jók, mert megemésztésükhöz szintén vízre van szükség.

A legtöbben – bevallom én is – félvállról vesszük ezt a témát, de be kell látnunk, hogy ez egy igenis fontos feladat, amit teljesítenünk kell az egészségünk érdekében!

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 3

Szólj hozzá!