Az endometriózis tünetei és kezelése

A méhnyálkahártya (latinul endometrium) minden hónapban leválik és vérzés formájában távozik. Endometriózisról akkor beszélhetünk, amikor a nyálkahártya nem ürül ki teljes mértékben, hanem kis részei más szövetekbe ágyazódnak be. Leggyakrabban a petefészek felületére és a bélfalba.

A havi vérzés idején a nyálkahártya megduzzad és vérrel telik meg. Hasonlóan viselkednek a kis szövetek is, azzal a különbséggel, hogy ezek nem tudnak kilökődni. A véres hegekből hegek képződhetnek, valamint bizonyos szervek között rostos összenövések alakulnak ki. Az endometriózis tünetei között említhetjük az erős vérzést, a görcsöket, a hányingert, a hasmenést, valamint a fájdalmas közösülést. Ha ezek közül bármelyiket huzamosabb időn keresztül tapasztalod, fordulj orvoshoz, hiszen ez a betegség meddőséget is eredményezhet.

Oka

Kialakulásának okai egyelőre még nem tisztázottak, azt azonban bizonyították, hogy örökletes is lehet, valamint egypetéjű ikreknél nagyobb az esély a kialakulásra. A találgatások szerint menstruációkor a vér egy része visszafele áramlik, megragadja a nyálkahártyát és olyan területekre szállítja, ahova be tud épülni. Másik hipotézis, hogy az endometriózis fejlődési rendellenesség, amikor a sejtek egy része már születéskor a méhen kívül található.

Kezelése

Amennyiben az orvos endometriózist diagnosztizál, általában fogamzásgátlót ír fel, hiszen ez lényegében kikapcsolja a petefészkeket, valamint a hormonális szint a várandóssághoz hasonló. A tabletta rendszeres szedése megszünteti a fájdalmat és a szöveteket terjedését a szervezetben. A gyógyszeres kezelésen kívül műtéti úton is gyógyítható. Ilyenkor az orvos eltávolítja azokat az endometrium darabokat, amelyek a méhen kívül találhatóak.

Természetes megoldások is léteznek, és amennyiben az egészséged és az orvosod nem tiltja, akkor érdemes kipróbálnod. A barátcserje és a poloskavész növények nyugtatják a méhet és jótékonya hatással vannak a hormonokra is. Ezen kívül szedhetsz még lipotrop-keveréket, amely segít a májnak eltávolítani a felesleges ösztrogént a szervezetből. Érdemes ezeket a táplálékkiegészítőket érdemes folyamatosan szedni, hogy hatásukat tökéletesen kifejthessék.

Tüneti kezelés

Ha kínzó görcsöktől szenvedsz menstruáció közben, szedj kalcium és magnézium tablettát. Ezek az anyagok csökkentik a prosztaglandin szintet, amely a görcsökért felelős. Abban az esetben, ha a gyógynövénykúra pár hónap után sem javít a tüneteken, egészítsd ki a kúrát napi 1000 mg C-vitaminnal.

Fogyassz növényi ösztrogéneket például szójatejet, hiszen ezek is jótékony hatással vannak az endometriózis kezelésében. Végül, de nem utolsósorban pedig fontos, hogy tornázz, mozogj sokat, hiszen a sok testmozgás jót tesz a vérkeringésnek, valamint egyes esetekben még meg is előzheti a betegség kialakulását.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 1 Átlag: 5

Szólj hozzá!