Karrier vagy baba?

Napjainkban elég nehéz helyzetben vannak a nők gyermekvállalás kérdése terén. Jó lenne egy gyerek vagy akár több is, de mikor?

Ha gyermeket vállalunk, lemaradunk karrierünk építésében, vagy akár el is bocsájthatnak állásunkból. Régebben még nem volt ilyen nehéz ez a döntés, hiszen a nők javarésze háztartásbeliként otthon tartózkodott, a karrier másodlagos volt és nem létfontosságú. Ma viszont már komoly tervezésnek kell megelőznie a gyermekvállalást, mely sok esetben csak 30 éves kor körül vetül fel.

Egzisztencia

A kérdést nagyban nehezíti a nő fizetésének kiesése, mely a terebélyesedő család miatt még nagyobb gondot jelent. Jelenleg az a nő jogosult a GYED-re, aki legalább 1 évet dolgozott. Ez 70-90 ezer forintot jelent, melyet az államtól kap gyermekgondozási díj címen. Ezzel szemben, aki az iskolapadból kikerülve vállal gyermeket, csak 25 ezer forintnyi gyermekellátási segélyre számíthat. Mondanunk sem kell, hogy ez jóformán semmire nem elég.

Ha viszont egy év után megyünk el szülni, akkor nem dolgoztuk be magunkat eléggé, nem vagyunk stabil munkatársak. Ebből kifolyólag könnyebben bocsátanak el minket, vagy vissza sem vesznek. Sajnos már arra se számíthatunk, hogy minket véd a törvény, mert a visszavétel után akár egy nappal elküldhet minket a munkáltató.

Biológia

Az is fontos e kérdés szempontjából, hogy a testünk sokkal hamarabb regenerálódik, ha fiatalabb korunkban szülünk. Később például könnyebben alakulhat ki szülés utáni depressziónk is. Ez azzal függ össze, hogy a nő hormonháztartása a kor előrehaladásával nyilvánvalóan változásokon megy keresztül.

A női szervezetnek továbbá egyáltalán nem tesz jót a sok stressz, persze a férfiaknak sem. A nők többségénél viszont folyamatosan fennáll a megfelelési kényszer az élet számos területén: jó anya, feleség, munkatárs akar lenni. Ezeket összeegyeztetni viszont rendszerint szinte lehetetlen. Valami mindig sérül, hiszen ha dolgozunk, nem vagyunk a gyerekkel, ha viszont anyák vagyunk, nem keresünk elég pénzt. Ekkor felvetődhet a „ki ad kalácsot az asztalra” kérdés, ami viszont a nőnek kisebbségi érzést okozhat.

Idősebb korban már türelmetlenebbek vagyunk magunkkal szemben is, és a baba sírását szintén nehezebben toleráljuk. Emiatt viszont nem leszünk megelégedve önmagunkkal. Azt gondoljuk majd, nem vagyunk elég jó anyák, belső küzdelmeket folytatunk elzárkózva a külvilágtól, ami a gyermekünknek is ártani fog. Ide tartozik még az az ismert tény is, hogy 35 év felett akár a magzatunkat is veszélyeztethetjük. E kor felett megnő az esélye annak, hogy nem egészséges gyermeknek adunk életet.

Ez tehát egy igen összetett és nehéz kérdés. Enyhítő körülmény viszont, hogyha a nagyszülők támogatását élvezhetjük, nem is igazán anyagilag, hanem egyéb tekintetekben. Amennyiben van valaki, akivel meg tudjuk osztani a gyermekvállalás „terheit”, akkor nyugodtabban vághatunk bele. Minden az előzetes tervezésen múlik, és hogy fel tudjuk mérni saját lehetőségeinket, céljainkat, terveinket. Vannak persze olyanok, akik egyáltalán nem tudják magukat anyaként elképzelni, mások viszont a családot helyezik minden elé. Valójában, ha belegondolunk, karriert építeni később is lesz időnk és lehetőségünk, egy egészséges gyermek viszont csak limitált ideig adathat meg biztosan.

Értékelje ezt a cikket!
Összesen: 2 Átlag: 3.5

Szólj hozzá!